Jičín: Letní rekonstrukce ve školách vrcholí

21.08.2017 15:16

Město Jičín využívá toho, že si žáci přes léto užívají zasloužené volno a že jsou školní budovy prázdné. Na většině z nich probíhají rekonstrukce a opravy. V některých případech jsou rozsáhlé.

Jičín: Letní rekonstrukce ve školách vrcholí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Z těch největších: Na MŠ J. Š. Kubína dodavatel provádí zateplení, ZŠ 17. listopadu, ZŠ Železnická a ZŠ Poděbradova se dočkají nových sociálních zařízení. Jídelny na ZŠ Železnická, ZŠ Poděbradova a ZŠ Husova získaly nové konvektomaty. Bez ohledu na rozsah mají všechny práce jedno společné. Město Jičín chce, aby byly dokončeny co nejdříve.

Dokončení zateplení na MŠ J. Š. Kubína má na starost firma Vanderlaan s.r.o. z Prahy. Investiční náklady jsou 1 645 858,41 bez DPH. Během prací dojde také k výměně nákladové rampy, která byla již ve značně špatném stavu. Původní termín dokončení prací byl 31. srpna 2017. Dodavatel ale město požádal o odklad na 30. září z důvodu řešení havarijního stavu nákladové rampy a venkovní kanalizace u pavilonu kuchyně.

Na ZŠ 17. listopadu probíhají práce na sociálních zařízeních ve druhém patře. Firma PAMAK s.r.o. z Kolína má práce stihnout do konce měsíce. Investiční náklady jsou nyní 1 026 065,56 Kč bez DPH. Oproti původní smluvní ceně jsou zhruba o 8 tisíc Kč navýšené kvůli vícepracím, jež nebyly v projektové dokumentaci a nešly předpokládat. Rekonstrukci sociálních zařízení v přízemí pavilonu jídelny ZŠ Železnická realizuje rovněž firma PAMAK s.r.o. U této akce budou náklady 484 644 Kč bez DPH a v tomto případě došlo k méněpracím, které cenu o necelých 9 tisíc Kč ponížily. Rovněž ZŠ Poděbradova se dočkala opravy sociálních zařízení. Práce v přízemí budovy zajišťuje firma STAVING s. r. o. z Valdic. Náklady jsou 558 000 Kč bez DPH. Těmito investicemi budou dokončeny rekonstrukce sociálních zařízení na ZŠ Poděbradova a ZŠ Železnická. „Jsem rád, že tímto budeme mít sociální zařízení na dalších dvou školách zrekonstruovaná. Když se podíváme zpět, tak dlouhodobě v pořádku nebyla a šlo o velkou ostudu města, kterou bylo třeba napravit,“ uvedl první místostarosta města Mgr. Petr Hamáček.

A dále, ZŠ Železnická se krom nových toalet dočkala také dvou konvektomatů. Zařízení pro přípravu pokrmů stála přibližně 950 tisíc Kč a práce obsahovaly i dílčí úpravy vzduchotechniky. ZŠ Husova a ZŠ Poděbradova utratily při společném nákupu téměř milion Kč za nákup vybavení školních jídelen – dvou konvektomatů a plynové pečící pánve. Na MŠ Máj se udála havárie čtyřsetlitrového bojleru. Během letních prázdnin bylo nutné zajistit výměnu. Náklady budou zhruba 289 000 Kč.

V průběhu podzimu se také rozeběhne zateplení ZŠ Soudná. Městu Jičín se podařilo získat dotaci na rekonstrukci dvou zahrad MŠ Větrov a právě ZŠ Soudná, což v obou případech přijde na 240 tisíc korun. Z toho více než 100 tisíc u každého projektu poskytne Krajský úřad Královéhradeckého kraje v rámci dotace, zbytek dofinancuje město a školy samotné.

Během letních prázdnin se na poněkud opuštěných školních budovách provádí také menší opravy a údržba. Vše musí být na začátku září připraveno, aby žáci mohli spokojeně usednout do lavic. Co se týká školáků samotných, bude jich v Jičíně stále více. Podle vedoucího odboru školství, mládeže a tělovýchovy Ing. Miroslava Kazdy počet dětí vykazuje růst. Ve školním roce 2013/2014 čtyři jičínské základní školy navštěvovalo 1907 žáků, rok nato to bylo 2030 žáků, další rok potom 2096. V posledním školním roce 2016/2017 v jičínských školách zřizovaných městem bylo 2167 žáků. „Demografická křivka hovoří zcela jasně. Žáků základních škol nejen v Jičíně přibývá a trend bude pokračovat. Nedávno jsme hovořili o nárůstu dětí v mateřských školách a tyto se přesouvají o stupeň výše, do základních škol. Jičín na to musí být připravený,“ uvedl Miroslav Kazda. Město má k tomuto účelu již vypracovánu projektovou dokumentaci na rekonstrukci podkrovních prostor nad jídelnou ZŠ Husova. V budoucnu zde mají vzniknout nové odborné třídy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…