Jičín: Město stanovilo pravidla pro busking

23.08.2020 17:15

Rada schválila pravidla pro pouliční umění (tzv. busking) na veřejných prostranstvích. Město Jičín v rámci Prodloužených víkendů podporuje projekt Umění v ulicích. Hudba je zpestřením v ulicích, současně je však nezbytné zajistit komfort občanů a návštěvníků.

Jičín: Město stanovilo pravidla pro busking
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Pravidla tak stanovují nutnost akreditace umělce, maximální délku působení na dvě hodiny a také dvě místa, kde busking může probíhat. Těmi budou průchod Valdické brány a bezprostřední okolí a dále střední část Valdštejnova náměstí. Akreditaci si umělci budou zajišťovat přes Městské informační centrum Jičín. Za den mohou na jednom z těchto míst hrát maximálně dva umělci.

Busking nebude provozován během slavnostních akcí ani během smutečních obřadů či státního smutku. Menší, nerušící ozvučení je možné. V době konání trhů busking podléhá tržnímu řádu, a tak produkce bude zpoplatněna. Návrh těchto pravidel vychází z jednání Komise kulturní, která se sešla dne 10. srpna. Pravidla budou platit prozatím pouze pro rok 2020 a budou vyhodnocována.

Buskingem se rozumí veřejná umělecká produkce, zejména hudební, divadelní či artistická, která se koná na veřejném prostranství. Je obvykle spojena s drobnou odměnou od přihlížejících. Provozovatelé jsou označováni jako buskeři. Ač je busking moderním pojmem a oblíbeným trendem, pouliční umění má prastarou tradici sahající až do antických dob. Za staletí své existence si vybudovalo vlastní sadu vnitřních pravidel a žánrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …