Jičín: Týden pěstounství tentokrát s výkresy dětí z pěstounských rodin

22.08.2020 9:49

Od 8. do 13. září proběhne v Královéhradeckém kraji Týden pěstounství a Jičín se i v letošním roce připojí. Pěstounství je důležitý institut, díky kterému řada dětí může prožít důležité roky v rodinném prostředí a nemusí přejít do ústavní výchovy.

Jičín: Týden pěstounství tentokrát s výkresy dětí z pěstounských rodin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Snaží se odstranit určitý negativní dojem, který pěstounství může vzbuzovat, a chce přilákat nové zájemce. Jedná se totiž o prestižní společenskou úlohu. Přijďte si nezávazně a přátelsky popovídat o pěstounství na Městský úřad Jičín – i pokud třeba vůbec nemáte zájem. Nejspíše vás leccos překvapí. Kontakty jsou níže u této zprávy.

Město Jičín se do Týdne pěstounství zapojuje již po několik let, a pokaždé trochu jinak. Stejně jako loni se během září u podatelny městského úřadu na Žižkově náměstí setkáte s výkresy. Tentokrát budou přímo od dětí, které jsou nyní v pěstounských rodinách. Obrázky bude doprovázet informační panel o pěstounství.

Připomeňme si loňský rok. V září 2019 jsme na Žižkově náměstí vídali výkresy dětí ze Základní školy Železnická, které na sklonku školního roku měly vyjádřit myšlenku „Jak si představujete rodinu?“. A v letošním roce jsme se na výkresy rozhodli navázat s tím, aby se tentokrát vyjádřily přímo děti z pěstounské péče na Jičínsku.

Kromě obrázků si Týden pěstounství připomeneme prostřednictvím reklamních spotů v Biografu Český ráj. Zasmějeme se nad rodinnými eskapádami v podání Davida Švehlíka, Saši Rašilova a Ondřeje Vetchého. Drobné průšvihy a trapasy k rodinnému životu patří, neboť vytváří jedinečné zážitky, na něž dlouho vzpomínáme. Jsou součástí našich vyprávění, když se setkáváme s přáteli. Rodina nám tudíž dává základ do společenského života, a právě proto je pěstounství jako institut zastupující rodinu tak důležité.

Věříme, že právě tyto spoty přesně vyjadřují smysl Týdne pěstounství. Pokud se na ně chcete podívat nebo chcete zhlédnout i jiné tematické spoty, navštivte web www.hledamerodice.cz. Týden pěstounství podpořila řada herců a známých osobností.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí

V současné době je v pěstounské péči v působnosti ORP Jičín 71 dětí, z toho ve zprostředkované péči jich je 21, v péči prarodičů 39 a u jiných fyzických osob (obvykle příbuzných) 11. Podíl příbuzenské pěstounské péče se navyšuje a zprostředkovaná pěstounská péče stagnuje. Což je škoda. Je neustále spousta dětí, které potřebují vyrůstat v rodinném prostředí a které jednoduše čekají na pěstouny. Jinak řečeno, pěstounů je málo.

Příprava na pěstounství je náročná, nicméně procesy se urychlují. Trendy hovoří o tom, že dítě přichází do péče za rok od podání žádosti o pěstounství.

Pěstounská péče má několik podob. V nedávné historii byl zlomový rok 2012, kdy právně vznikla tzv. pěstounská péče na přechodnou dobu (PPD). Oproti běžné pěstounské péči je stanovena maximálně na jeden rok. Přinesla zásadní změnu. „Od doby, co funguje PPD, nešlo žádné malé dítě do ústavního zařízení. Od roku 2012 se do těchto zařízení dostanou pouze děti starší, které v řadě případů ani nechtějí jít do pěstounské rodiny nebo děti těžce zdravotně postižené, které ve většině případů jsou odkázány na stálou pomoc v zařízeních, tedy takovou pomoc, kterou rodiny nejsou schopny vlastními silami zajistit. Dále to jsou děti tzv. kurátorské, tedy děti s vážnými poruchami chování a trestnou činností. Ti o umístění do PPD mnohdy nestojí a ve většině případů mají i rodiče, kteří mají zájem jejich situaci řešit,“ vysvětluje Ivana Jandová z odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Jičín.

Co se týká výše zmíněné PPD, od roku 2012 požádalo MěÚ Jičín 15 potenciálních pěstounů o zařazení do PPD, z toho prošlo pouze 5 žadatelek. Z těchto se jedna stala dlouhodobou pěstounkou a v roce 2018 přibyla na Jičínsku 1 přechodná pěstounka, která se přistěhovala z jiného kraje. Aktuálně je tedy v ORP Jičín 5 přechodných pěstounek, které jsou využívány zejména v rámci Královéhradeckého kraje. Pokud je to nutné, berou děti i z jiných koutů ČR.

Jičín má však nyní 4 „přechodné“ pěstounky, jelikož dvě pěstounky se rozhodly vykonávat dlouhodobou pěstounskou péči a naopak jedna pěstounka se přistěhovala z jiného ORP. Žádost o zařazení do osob v evidenci, což jsou osoby, které vykonávají přechodnou pěstounskou péči, mohou podat manželské páry. Je zajímavé, že na Jičínsku zatím žádaly výhradně ženy.

Chcete-li se zeptat na cokoliv týkajícího se pěstounské péče, referentky Oddělení sociálně právní ochrany dětí MěÚ Jičín vám vše rády vysvětlí:
Ivana Jandová, tel.: 493 545 257, jandova@mujicin.cz
Mgr. Iva Benešová, tel.: 493 545 258, benesova@mujicin.cz
Bc. Zuzana Flégrová, tel.: 493 545 248, flegrova@mujicin.cz
Mgr. Eliška Helikarová, tel.: 493 545 235, helikarova@mujicin.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…