Jičín: Městský úřad reaguje na nové zákonné normy, přijme další sílu

05.11.2017 19:04

Rada města schválila navýšení zaměstnanců Městského úřadu Jičín. Bude zřízena pozice Pověřence pro ochranu osobních údajů. Odbor dopravy a odbor územního plánování posílí každý po jednom novém zaměstnanci. Mění se také struktura na odboru územního plánování, kde dojde ke zřízení nového oddělení a k přesunu jednoho pracovního místa pod oddělení dotací. Posílení městského úřadu je nezbytné. V platnost totiž vejdou dvě zásadní normy, které přináší změny, avšak i nové povinnosti pro veřejnou správu.

Jičín: Městský úřad reaguje na nové zákonné normy, přijme další sílu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jednak jde o takzvané GDPR (General Data Protection Regulation), neboli nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů. Evropská legislativa se rozhodla výrazně zpřísnit zásady s nakládáním osobními údaji (tj. údaji, které slouží pro jakoukoliv identifikaci fyzické osoby). V účinnost vejde 25. května 2018 ve všech státech Evropského hospodářského prostoru. Nařízení stanovuje drakonické pokuty při porušení nových zásad a zároveň ukládá větším zpracovatelům osobních dat zřídit funkci Pověřence pro ochranu osobních údajů (Data Protection Officer, DPO).

V Jičíně bude danou agendu vykonávat i pro příspěvkové organizace města. Profesní požadavky spočívají především ve znalosti práva, informačních technologií a zásad ochrany osobních údajů; dále jsou zde požadavky pro nestrannost a nezávislost. Nový zaměstnanec nebude působit pod odborem, nýbrž bude zařazen přímo pod tajemníka úřadu. Jičín na způsobu implementace tohoto nařízení, které bylo Evropským parlamentem schváleno v dubnu 2016, dlouhodobě pracuje.

Dále je tu novela stavebního zákona, která zásadním způsobem změní postup v rámci povolování staveb a dotkne se činnosti čtyř odborů – územního plánování, dopravy, životního prostředí a stavebního úřadu. Prozatím je schváleno posílení prvních dvou jmenovaných odboru, v další etapě se budou řešit ty zbývající dva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…