Jičín: Rada města projednala zřízení komunitní zahrady u jezuitské koleje

09.03.2022 6:27 | Tisková zpráva

Na město Jičín se obrátil spolek Balbineum zastoupený Alžbětou Vitvarovou navrhující zřízení komunitní zahrady mezi jezuitskou kolejí a ulicí Na Hrádku. RM podnět projednala a předběžně s ním souhlasí, avšak záměr bude nutné dále posoudit především z hlediska bezpečnosti občanů. Komunitní zahrada je tvořena mobilními truhlíky, které jsou za symbolický obnos pronajaty zájemcům pěstujícím plodiny dle svého uvážení.

Jičín: Rada města projednala zřízení komunitní zahrady u jezuitské koleje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Komunitní zahrada by mohla navýšit počet návštěvníků v této lokalitě. Spolek Balbineum se dlouhodobě snaží oživit jezuitskou kolej, která je pro Jičín náročným dědictvím minulosti. Kromě města se spolek Balbineum obrátil na Nadaci Via, kterou žádá o poskytnutí dotace. Pakliže ji získá, spolek požádá o pronájem pozemku a stanovisko památkové péče. Radu města pak čeká definitivní rozhodnutí o tomto záměru.

Město je záměru nakloněno, je však nutné ho zvážit i z hlediska možného ohrožení zdraví komunitních zahrádkářů. V posledních letech město zajišťovalo částečnou rekonstrukci zadního nádvoří, díky které se tento prostor může více otevřít veřejnosti, jenomže přední část jezuitské koleje je nadále ve velmi špatném stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…