Jídelna náchodské školy jako jediná v okrese získala certifikát "Zdravá školní jídelna"

24.06.2016 13:59

„Chceme zdravější dospělé? Naučme je zdravě jíst už v dětství." Takto by se dal shrnout cíl celostátního projektu Zdravá školní jídelna za jehož vznikem stojí pracovníci Státního zdravotního ústavu a poboček krajských hygienických stanic.

Jídelna náchodské školy jako jediná v okrese získala certifikát "Zdravá školní jídelna"
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Projekt vznikl v reakci na hlasitě se ozývající kritiky školního stravování a jeho právní úpravy, hlavně spotřebního koše. Má poukázat na to, že i při dodržování současných předpisů lze v jídelnách vařit pestře, zdravě a chutně.

Jídelny, které se do projektu přihlásily, byly motivovány plněním deseti kritérií: 

  • pitný režim s omezením jednoduchých cukrů
  • plánování jídelníčku dle nutričního doporučení ke spotřebnímu koši
  • správné a bezchybné vedení spotřebního koše
  • omezení používání dochucovadel a instantních dehydrovaných směsí
  • nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience
  • veřejně dostupný jídelníček
  • vím, co jím - zařazování receptur s limitovaným množstvím soli
  • výzdoba jídelny
  • komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy
  • čtvero ročních období - zařazování sezónních potravin

Školní jídelna Základní školy Náchod-Plhov tato kritéria bezezbytku splnila. Po přihlášení do projektu v listopadu loňského roku se jejich metodičkou a rádkyní stala Ing. Tichá z Krajské hygienické stanice Hradec Králové, která podporovala motivaci vařit zdravěji a zlepšovat jídelníček školy. Hlavním „hnacím motorem" však byla vedoucí školní jídelny paní Alice Přibylová. Nové recepty z ne příliš používaných surovin, jako je pohanka, jáhly, špalda či kroupy, vyzkoušela vždy doma na své rodině a podle ohlasu je přenášela do receptur školní jídelny.

Její nadšení strhlo i pracovnice školní jídelny, které nové recepty ještě vylepšovaly a přinášely další. Po půl roce práce, zlepšování receptur a zasílání jídelníčků byl školní jídelně dne 21.6.2016 předán certifikát „Zdravá školní jídelna". A co pracovnicím kuchyně přinesl tento projekt? Jak říká sama vedoucí školní jídelny: „Z rutiny vaření a striktního dodržování spotřebního koše se stala zábava pro nás všechny".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…