Jihlava: Na zotavovací akci museli hygienici řešit i výskyt štěnic

10.10.2023 10:23 | Tisková zpráva

Krajští hygienici v letošním roce zkontrolovali 130 zotavovacích akcí pro děti a 2 jiné podobné akce. Nedostatky odhalili u 18 provozovatelů a zjistili celkem 20 závad.

Jihlava: Na zotavovací akci museli hygienici řešit i výskyt štěnic
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Hygienici provedli také 15 kontrol stravovacích zařízení, která dodavatelsky zajišťují stravování pro dětské tábory, z toho 4 kontroly byly se závadou. Na základě zjištěných nedostatků byly provozovatelům uděleny sankce. V letní sezóně proběhlo v rámci zotavovacích akcí 272 táborů s 386 běhy a účastí 26 300 dětí. V rámci jiných podobných akcí se uskutečnilo 50 táborů se 67 běhy a s účastí 1 500 dětí.

Kraj Vysočina patří díky čisté přírodě a příhodným podmínkám k regionům, kde se koná každoročně velký počet dětských rekreací. „Protože se provozovatelé táborů na Vysočině rok od roku příliš nemění a pracujeme s nimi dlouhodobě, vyplácí se jejich pravidelná edukace. Provozovatelé přistupují v drtivé většině případů k přípravě a zajištění táborů velmi zodpovědně,“ uvedla Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých (HDM) Krajské hygienické stanice kraje Vysočina.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36109 lidí

Zjištěné závady se týkaly ponejvíce chyb ve vedení zdravotní dokumentace jak účastníků táborů, tak i organizátorů. „V oblasti ubytování dětí jsme na třech táborech zjistili, že opakovaně používané matrace nejsou povlečeny vyměnitelným povlakem. Na jednom táboře nebyl prováděn řádný úklid. Dokonce jedenkrát bylo zjištěno, že ve stanu pro dvě osoby jsou ubytováni tři táborníci,“ popsala nedostatky v ubytování Kamila Hodačová.

V oblasti stravování se jednalo například o chyby v uskladnění potravin či používání vajíček z nekontrolovaných chovů. Jedenkrát kontrola odhalila, že provozovna stravování nebyla udržována v čistotě a dobrém stavu. Na zdech a stropu byla viditelná plíseň, na oknech a okenních parapetech se vyskytovaly pavučiny a mrtvý hmyz. Znečištěné byly dveře, konvektomat, pečící trouby, hnětací stroj i podlaha. „Bohužel ve třech případech jsme museli nařídit i likvidaci zdravotně závadných pokrmů a surovin z důvodu prošlé doby spotřeby,“ dodala ředitelka HDM.

Klidná sezóna

Pracovníci HDM společně s Odborem protiepidemickým letos vyjížděli do terénu řešit výskyt gastroenteritidy u účastníků celkem pěti zotavovacích akcí. Jednalo se o případy zvracení, nevolnosti, bolesti břicha, zřídka i teploty či průjem. Epidemiologickým šetřením bylo zjištěno, že onemocnění byla virového původu. Provozovatelé přijali protiepidemická opatření. „Letos jsme společně s kolegy z protiepidemického odboru řešili také výskyt štěnic v jednom rekreačním středisku, kde se pořádají zotavovací akce. V rámci státního zdravotního dozoru jsme provedli šetření a na místě objevili v několika pokojích mrtvé štěnice,“ řekla Kamila Hodačová.

Provozovatel rekreačního zařízení kontaktoval odbornou firmu zabývající se dezinfekcí, dezinsekcí a deratizací a zrušil po nezbytně nutnou dobu všechny adaptační a víkendové pobyty. Na všech pokojích byla umístěna monitorovací zařízení a pokoje byly pravidelně kontrolovány.

Drobná pochybení byla řešena na místě domluvou a byla hned odstraněna. Ostatní pochybení byla řešena formou pokuty.

V letošním roce při státním zdravotním dozoru byla dle metodiky Ministerstva zdravotnictví podrobněji kontrolována také vyváženost jídelníčků. Současně byl pořadatelům letní dětské rekreace předáván edukační materiál, jak správně jídelníček sestavovat.

Celkově lze sezónu letních táborů 2023 v Kraji Vysočina zhodnotit jako klidnou. Při kontrolách bylo zjišťováno jen minimum nedostatků. Nemusela být provedena evakuace ani transport účastníků tábora z důvodu mimořádných událostí.

Podrobné informace hodnotící letní tábory jsou obsaženy v závěrečné zprávě o letní dětské rekreaci na webových stránkách Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…