Jihlava: U Matky Boží je vystaven ručně vyřezávaný betlém

24.12.2023 11:17 | Tisková zpráva

Ručně vyřezávaný betlém s kulisami Gustava Krumma je v minoritském kostele Nanebevzetí Panny Marie v ulici Matky Boží v Jihlavě k vidění až do 2. února.

Jihlava: U Matky Boží je vystaven ručně vyřezávaný betlém
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v ulici Matky Boží v Jihlavě vyrostl i letos největší betlém na Vysočině. Každý rok před Vánocemi zabere jeho postavení na ploše přesahující 50 m2 zhruba jeden měsíc. Materiálem pro výstavbu jsou letos kromě víc než 360 ručně vyřezávaných figurek a bezmála čtyř desítek domečků, paláců a hradů hlavně písek, kůra ze stromů a mech.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43763 lidí

Stavitelem betléma je každoročně Pavel Procházka. Jak letos vypadá a co o něm říká? Podívejte se a poslechněte si ve videu ZDE.

Podle minoritů z kostela Nanebevzetí Panny Marie jde zřejmě o největší Betlém na Vysočině. Jeho počátky sahají do druhé poloviny 19. století. Betlém je výsledkem dlouholeté práce celé řady lidových umělců. Nejstarší figurky vyřezával lodník Ambrož KHŐK, který se od dětství plavil po celém světě a věnoval se vyřezávání. Od něho pochází jesličky se Svatou Rodinou, Tři králové a jejich družina vyřezané z cedrového, mahagonového a jiných vzácných dřev. Druhou část Betlému vyřezávala rodina Boudných z Brtnice u Jihlavy. Od ní pocházejí hlavně figurky darovníků - Jihlavanů v domácích horáckých krojích a také figurky havířů s náčiním.

Postupně byl Betlém doplňován a upravován do dnešního stavu, zvlášť jihlavským malířem a řezbářem Franzem Pettanem, který také každoročně betlém stavěl až do roku 1945. Ten rovněž zhotovil betlém i pro město Drážďany. Kulisy jsou dílem malíře Gustava Krumma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…