Jihlava na módní (ba)vlně. Textilní tašky místo igelitek

24.05.2017 13:04

Jihlava začala prodávat vlastní bavlněné tašky na více použití.

Jihlava na módní (ba)vlně. Textilní tašky místo igelitek
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlava dlouhodobě vytváří podmínky pro smysluplné a efektivní nakládání s odpady, nyní přišla s příspěvkem, který vzniku odpadů přímo předchází. Radnice začala prodávat bavlněné nákupní tašky, které nejen pro občany Jihlavy mohou být více než náhradou igelitových tašek. Navíc pobaví dvěma druhy vtipných potisků s ježky ze znaku města a s jelenem.

Už samotná výroba plastů je velkou zátěží pro životní prostředí, samotná doba jejich rozkladu se počítá na stovky let. „Člověk je součástí přírody a proto samotné uvědomení si, že některé věci po něm mohou zůstat i celá staletí by nás všechny mělo motivovat ke změně chování,“ říká vedoucí oddělení služeb v životním prostředí Martina Gregorová.

Každou minutu se na světě spotřebuje jeden milion igelitových tašek, každý rok se v Evropě spotřebuje na 90 miliard igelitových sáčků. Nejen oficiální místa, ale už i obchodní řetězce se začínají přiklánět k postupům, které jsou šetrnější k přírodě. Jihlava trend předcházení vzniku odpadů podporuje a v rozsahu svých možností uskutečňuje opatření, jako např. právě prodej textilních tašek, dotovaných kompostéru apod.

Textilní nákupní tašky lze zakoupit za 40 korun v Turistickém informačním centru v budově radnice na Masarykově náměstí. Investice se vrátí po několika nákupech bez nové igelitky, životnost textilní tašky je mnohonásobně vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…