Jihlava opět připravuje deratizace

16.03.2012 8:24

Magistrát města Jihlavy opět připravuje plošnou deratizaci, tedy preventivní zásah proti zvyšování počtu hlodavců. Během dvou dubnových týdnů budou na pozemcích a v objektech města položeny stovky návnad k regulaci zejména potkanů.

Jihlava opět připravuje deratizace
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Radnice vyzývá ke spolupráci organizace i veřejnost. Jedině v celém městě a ve stejném čase provedená deratizace může mít požadovaný efekt.

„Pokud se deratizace provede jen v části města, populace hlodavců se z neošetřených míst velmi rychle rozšíří,“ vysvětluje nutnost koordinace Kateřina Kadlecová z odboru správy realit jihlavského magistrátu, která má akci na starost. Právě na jejím telefonním čísle nebo e-mailu je možné se o akci blíže informovat nebo hlásit výskyt hlodavců – telefon: 567 167 306, e-mail katerina.kadlecova@jihlava-city.cz. Magistrát na místě zajistí deratizaci.

Deratizace bude probíhat od 10. do 23. dubna 2012 v režii zlínské firmy Deratex. K provedení práce v soukromých objektech a pozemcích je možné si zvolit jakoukoliv akreditovanou deratizační firmu nebo se obrátit na uvedenou firmu. Náklady na deratizaci si jednotlivci a firmy hradí sami, zásahy na pozemcích a objektech města hradí město. Odbor správy realit rozešle výzvu k účasti na zásahu na adresy asi čtyř set firem ve městě.

Pravidelná prevence se Jihlavě vyplácí, populace potkanů je dlouhodobě pod kontrolou. „V Jihlavě velmi dobře funguje spolupráce občanů, firem a města, přemnožení hlodavců jsme ještě nezaznamenali. Prostřednictvím médií se o našem postupu ví daleko za hranicemi regionu, o naše zkušenosti se už zajímalo několik měst,“ komentuje dosavadní zkušenosti Kateřina Kadlecová.

Celoplošná deratizace se provádí v kanalizačních sítích, školských zařízeních, topenářské síti, všech závodech, výrobnách, obchodech, prodejnách, stravovacích provozech, obytných domech i na volných prostranstvích. Objekty, ve kterých v současné době není zaznamenán výskyt hlodavců, je nutné také ošetřit, protože hlodavci vyhnaní z ošetřených míst hledají nová neošetřená teritoria.

Veřejnost může pomoci nahlášením výskytu hlodavců, ale také udržováním pořádku u popelnic a kontejnerů, čímž hlodavci přijdou snadný a vydatný zdroj obživy. Zvýšení účinku deratizace vyžaduje od občanů provedení preventivních opatření a to zejména:

- utěsnit nežádoucí otvory, dveře, okna opatřit sítěmi,

- trvale znemožnit přístup hlodavců k potravinám,

- uklízet odpadky do uzavíratelných nádob,

- udržovat pořádek, uklízet nepotřebný materiál uvnitř i mimo budovy

- pokud by byl zjištěn v objektu zvýšený výskyt hlodavců a nebude provedena speciální ochranná deratizace, kterou je povinná ve své provozovně podle potřeby zajistit každá fyzická osoba, vystavuje se postihu dle zákona č.258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví.

Ročně za celoplošný zásah jihlavská radnice zaplatí asi 250 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…