Jihlava plánuje rozšířit silnici u City Parku

04.08.2018 19:03

Součástí nového jízdního pruhu bude BUS pruh a nová zastávka MHD.

Jihlava plánuje rozšířit silnici u City Parku
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Město letos začne se stavbou nového jízdního pruhu na komunikaci před obchodním domem City Park. Zakázka bude dokončena spolu s rekonstrukcí Brněnského mostu letos na podzim, její součástí bude nový BUS pruh, který ulehčí veřejné dopravě jedoucí na Masarykovo náměstí, a nová zastávka u jihlavské zoologické zahrady. O zakázku za 11 milionů korun se město rozdělí s Krajem Vysočina, kterému zmíněná krajská silnice číslo II/602 patří.

„Cena je vyšší, jelikož se zde musí posunout trakční sloupy trolejového vedení, upravit zeleň, chodník a odstranit opěrné zídky. Posunout se bude muset také semafor, který umožňuje výjezd ze City Parku na Hradební ulici,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast rozvoje města Vratislav Výborný.

Přesunutí trakčních sloupů trolejového vedení dostane na starost Dopravní podnik města Jihlavy. „Najít firmu, která umí přesunout trakční trolejové vedení a zároveň stavět není tak jednoduché. Dopravní podnik města Jihlavy je to však umí a zbytek se bude soutěžit jako stavební zakázka,“ doplnil Vratislav Výborný.

Město má v plánu nový jízdní pruh vyhradit pro městkou hromadnou dopravu. Takzvaný BUS pruh povede ve směru od křižovatky Kosovská - Hradební ke křižovatce Hradební – Znojemská. „BUS pruh by výrazně pomohl řadě lidí z Březinek při cestě do centra města. Nyní tam trolejbus stojí v koloně, čekajíc na semafor a tím vlastně ztrácí smysl preference MHD,“ dodal náměstek pro oblast územního plánování Radek Popelka.

Dalším záměrem pro tento úsek je vybudování nových zastávek MHD. „Zastávky by mohly být v místě současné zastávky Kosovská a naproti. Máme podněty, že řada lidí neví, jak se dostat do zoologické zahrady, když přijedou například vlakem na hlavní nádraží. Zastávky by se mohly jmenovat například ZOO, což by řadě lidem pomohlo dostat se k zoologické zahradě,“ uvedl Vratislav Výborný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

10:23 Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

Dešťová zahrada – ráj pro lidi, zvířata i rostliny. Vodní prvky, které potěší zejména děti. Budky pr…