Jindřichův Hradec: Muzeum fotografie startuje výstavní sezonu

17.04.2015 9:54

Muzeum fotografie a moderních obrazových médií odstartuje výstavní sezonu v sobotu 18. dubna v 17:00 hodin. Zahájí ji vernisáží výstav „Karel Čapek fotograf“ a „Tatranky“. Veřejnost je srdečně zvána, vstup volný.

Jindřichův Hradec: Muzeum fotografie startuje výstavní sezonu
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

První z výstav představí dramatika, spisovatele, novináře a estetika Karla Čapka jako fotografa – je autorem nejen snímků štěněte Dášeňky, jež ilustrují jeho známou knížku pro děti, ale i rostlin, zátiší či portrétů řady osobností včetně prezidenta T. G. Masaryka, s kterým ho pojilo přátelství. Výstava je připomenutím 125. výročí Čapkova narození, jeho vztahu k místnímu regionu a vzhledem k literárně zpracovanému tématu války Čapkem spisovatelem a dramatikem též připomenutím 70. výročí konce druhé světové války.

Ke zhlédnutí budou vedle snímků pořízených Karlem Čapkem také Čapkovy knihy, dále novinové články, plakáty nebo filmy vztahující se k jeho životu a dílu, včetně například fotografií rudolfovské restaurace u Jindřichova Hradce, projektované stavitelem Josefem Zítkem, kde Čapek dopisoval román Krakatit.

Prezentované exponáty laskavě zapůjčili Obecní dům, a. s., v Praze, Památník Karla Čapka ve Staré Huti, Muzeum Jindřichohradecka, Městská knihovna Jindřichův Hradec, historik fotografie Mgr. Pavel Scheufler ze „Sbírky Scheufler“ a další soukromé osoby.

Na vernisáži, která zahájí i výstavu snímků tří mladých slovenských fotografů Filipa Beránka, Kataríny Dubcové a Kataríny Támové, studentů oboru fotografie na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, nazvanou „Tatranky“, vystoupí kapela Old Steamboat se skladbami tradičního jazzu.

Nadto je v muzeu již od začátku dubna ke zhlédnutí tematická kolekce snímků z prostředí českých hospiců, již zde prezentuje z. ú. „Hospic Nova Domus“, a putovní výstava České inspirace „Chebské dvorky“. Výstava „Karel Čapek fotograf“ potrvá do 5. 7., „Tatranky“ do 17. 6., „Chebské dvorky“ do 30. 4. a „Nevšední tvář radosti“ (výstava o hospicích) do 31. 5. 2015. Od 19. 4. až do 30. 12. 2015 je otevřeno úterý až neděle a svátky 10.00–12.30, 13.00–17.00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jh.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…