Jindřichův Hradec: Nemocnice má nové novorozenecké výhřevné lůžko s fototerapií

23.04.2017 12:31

Nemocnice Jindřichův Hradec zakoupila novorozenecké výhřevné lůžko s fototerapií za výrazného přispění města Jindřichův Hradec. Slavnostní předání lůžka se uskutečnilo 20. dubna 2017 za účasti vedení města a nemocnice.

Jindřichův Hradec: Nemocnice má nové novorozenecké výhřevné lůžko s fototerapií
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

Novorozenecké výhřevné lůžko s fototerapií bude sloužit na diagnostiku a léčbu novorozenecké žloutenky. „Věřím, že toto lůžko bude sloužit dobře, protože po porodu je žloutenka nejčastější problém. Má ji každé druhé až třetí dítě. V případě, že sestřičky zjistí, že je miminko žluté nebo mají podezření na žloutenku, tak je zde neinvazivní přístroj, kterým se dá žloutenka změřit. Funguje to na principu jakéhosi laseru. Jedním posvícením se změří hodnota žloutenky, aniž by se musela miminku odebírat krev a posílat do laboratoře. V případě, že je žloutenka vysoká, tak děťátko můžeme začít rovnou léčit ultrafialovým zářením,“ vysvětlil primář dětského oddělení Jakub Rytíř. Přístroj významně zkrátí pobyt dětí se žloutenkou na porodnici.

„S novou lampou trvá léčba 24 hodin. Se starými je léčba trojnásobně dlouhá,“ dodal primář. Lůžko je převozné, avšak vždy ho mají sestřičky u sebe. Na kojení se léčba přerušuje.

Pořizovací cena lůžka je cca. 520 tisíc korun. Město Jindřichův Hradec přispělo ze svého rozpočtu částkou 500 000,- Kč. „Město se vždy snažilo dávat nemocnici příspěvky, avšak musím ocenit práci pana primáře Rytíře, který ještě ve funkci radního přišel s myšlenkou, že podpora města by měla být stabilní, pravidelná a v odpovídající výši. Jsem rád, že jak zastupitelstvo, tak občané města nahlížejí stejně na skutečnost, že nemocnice není jen krajská, ale že je naše, protože jsou zde léčeni zejména lidé z Jindřichova Hradce a z okolí. Příspěvek půl milionu korun se zdá v rozpočtu nemocnice symbolický, proto bych si přál, aby za ním bylo vidět vždy něco konkrétního, potřebného, aby nebyl jen součástí běžného rozpočtu na spotřebu,“ řekl starosta města Stanislav Mrvka. 

Starosta města předal primáři dětského oddělení symbolický šek a popřál všem budoucím dětem, aby nemusely využívat tohoto zařízení. „Věřím, že toto lůžko přispěje i ke zlepšení práce personálu a ke zvýšení jména nemocnice,“ doplnil starosta.

V loňském roce bylo v jindřichohradecké nemocnici 664 porodů, přičemž každé druhé až třetí dítě potřebuje vyšetření na žloutenku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…