Jindřichův Hradec: První etapa proměny Husových sadů začíná

20.10.2016 8:31

Již nyní začíná město Jindřichův Hradec s revitalizací části Husových sadů mezi Masarykovým náměstím a ulicí Kostelní. V současné době se bude jednat o první etapu, která bude dokončená v červnu 2017.

Jindřichův Hradec: První etapa proměny Husových sadů začíná
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

V této etapě bude odstraněno celkem 7 ks listnatých stromů z provozně-bezpečnostních a zdravotních důvodů a dále celkem 12 ks stromů z koncepčních důvodů. Následně dojde k výsadbě celkem 18 ks vzrostlých stromů. Budou vykácené stávající jírovce (zůstane řada lip podél Kostelní ulice), bude vybudovaný nový vodní prvek v místě stávající nádrže, upravené povrchy chodníků a provedená nová výsadba jírovců pleťových, odolnějších proti chorobám. Dojde ke spojení parku s náměstím, odstraní se nynější malá zídka. Obnovené budou travnaté plochy a bude provedená výsadba keřů a květinových ploch.

V souvislosti se zahájením první etapy revitalizace parku upozorňujeme na úplnou uzavírku na místní komunikaci č. 28d Husovy sady. Doba trvání uzavírky je od 17. října 2016  od 10:00 hod. do 19. října 2016 do 17:00 hod.

Projekt je celkem rozdělen do tří etap. V červnu 2017 bude ukončena první etapa zahrnující území od Masarykova náměstí po ulici Kostelní. Druhá etapa zahrnuje území okolo památníku Jana Husa a 3. etapa pak území střední části parku, tj. od ulice Kostelní po Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Po obsahové stránce jsou všechny etapy shodné, tj. dojde k obnově cestní sítě, kde budou zachovány kamenné dlažby, případná betonová dlažba a obrubníky budou nahrazeny a provedeny rovněž jako kamenné. Veřejné osvětlení bude doplněno.

U památníku Jana Husa je navržena malá zpevněná plocha. Ve střední části parku pak bude vytvořena herní plocha pro pétanque. V celém parku pak bude nově osazen mobiliář (lavičky, odpadkové koše). Hlavním cílem obnovy parku je však zejména jeho revitalizace, tj. pokácení stávajících poškozených dřevin a jejich nahrazení novou výsadbou. Návrh sadových úprav je řešen tak, že zůstane zachováno architektonické uspořádání zeleně. Parkem bude procházet hlavní alej s výsadbou jírovce pleťového. Mimo jírovce budou v parku vysázeny další dřeviny jako lípa srdčitá, javor babyka, javor mléč, jasan úzkolistý či tis. Vzhledem k tomu, že celé území parku je řešeno komplexně, dojde k pokácení i některých dřevin z koncepčních důvodů. 

Celkové náklady 1. etapy, která je finančně nejnáročnější z důvodu obnovy nového vodního prvku, bude město stát 7 954 291 Kč včetně DPH. Zhotovitelem díla je firma ZAHRADNÍ ARCHITEKTURA TÁBOR s.r.o. Revitalizace bude probíhat podle návrhu architekta. Autory návrhu jsou Ing. arch. Vratislav Danda, Ing. arch. Jaromír Kosnar a Ing. arch. Ondřej Smolík z projekční kanceláře AND, spol. s r.o. Praha.

Podrobnosti o celém projektu naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…