Karlovy Vary: Má zůstat čert před kolonádou? Řekněte svůj názor

10.10.2015 13:46

Sedícího čerta u Tržní kolonády nabídl autor městu. Jste pro, aby na místě zůstal? Hlasujte do konce října v anketě.

Karlovy Vary: Má zůstat čert před kolonádou? Řekněte svůj názor
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Prostranství mezi Vřídelní a Tržní kolonádou doplňuje už od minulého léta Sedící čert, plastika z dílny Jaroslava Róny. Za rok a čtvrt si získala řadu příznivců i odpůrců: turisté i místní se s ní fotografují, vandalové ji v únoru letošního roku dvakrát za sebou postříkali barvou, děti po ní s oblibou lezou jako po prolézačce. Odpůrci o ní tvrdí, že symbolizuje zlo a před krásnou kolonádu se nehodí, zastánci říkají, že jde o jedinou soudobou sochu ve veřejném prostoru města, a že by jich mělo být víc.

(Vlastně je jednou ze dvou, druhou je žulový obelisk Pocta Libenskému od Pavla Opočenského, která stojí od roku 2002 před vstupem do Vřídelní kolonády z Divadelního náměstí).

Plastiky Jaroslava Róny nejsou ve veřejném prostoru měst novinkou. Patrně nejznámější z nich je památník Franze Kafky v Dušní ulici v Praze, známé jsou také Mýtická loď na nábřeží v Bratislavě, lampa Edison v Liberci, dva odlitky Dítěte z Marsu v pražské Hadovce a na Ještědu. Nejbližší jsou v Chebu umístěné plastiky David a Goliáš ve Špalíčku a Sépie na nádvoří Chebského hradu.

Autor nabídl Karlovým Varů sochu Sedícího čerta k prodeji

"Socha neznázorňuje zlo, je spíše varováním, aby lidé svým chováním odpočívajícího Čerta neprobouzeli. Pokud takto sedí, je náš kamarád a kdo by nechtěl takového mocného kamaráda mít? Spíše chápu Sedícího čerta jako ochránce Karlových Varů. Vždyť v Čechách bývají čerti docela mírumilovní kumpáni, kteří jsou spíš zábavní, než děsiví," říká.

Původní cenu 3 miliony korun bez DPH snížil na 2,5 milionu korun bez DPH. „Nejsou to peníze, které někde prohýřím. Je to socha poctivě vyrobená na základě modelu z hlíny a sádry, z něj se vytvoří forma a socha se následně odlévá z ušlechtilého materiálu, bronzu. Váží půl tuny. Ani doprava a instalace tak nebyly zadarmo. Ani opakované čištění od barev a sprejů,“ říká autor.

Nejde přesto o částku zanedbatelnou. Proto se město rozhodlo uspořádat anketu, ve které chce zjistit, jak sochu vnímá veřejnost. Anketa není referendum, hlasující mohou - ale nemusí - napsat, proč souhlasí nebo nesouhlasí. Výsledky ankety mají posloužit diskusi při rozhodování orgánů města.

Anketní otázka zní:

Líbí se vám socha Sedící čert? Jste pro, aby ji město zakoupilo a ponechalo na místě?

Hlasovat můžete do konce října:
- vyplněním elektronického hlasovacího lístku ZDE
- nebo e-mailem ZDE
- nebo poštou, obálku nebo lístek označte "ANKETA ČERT":
            Magistrát města Karlovy Vary
            Odbor kancelář primátora
            Moskevská 2035/21
            361 20 Karlovy Vary

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…