Karviná: Cykloráj na železničním náspu

08.03.2017 21:25

Milovníci cyklistiky v příhraničním regionu budou brzy mít další libůstku – na polské straně se budou moci bezpečně na bicyklu projet po náspu bývalé železnice. Na nové trasy se dostanou přímo z Karviné a Petrovic.

Karviná: Cykloráj na železničním náspu
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Petrovice a partneři v Polsku (Zebrzydowice, Jastrzębie-Zdrój a Godów) vybudují nové cyklostezky včetně jejich značení a zorganizují společnou vyjížďku a soutěž pro veřejnost.

Polská strana využije k vybudování nových tras unikátně náspů už nepoužívaných železničních tratí (kde už nejsou koleje, ale náspy stále existují – proto Železná cyklotrasa), Petrovice pak vybudují trasu zcela novou tak, aby navazovala na stávající síť také v Karviné. Karviná své cyklotrasy a stezky označí především s ohledem na napojení na polskou stranu.  Cílem je propojit a lépe označit sítě na obou stranách hranice, to vše už letos.

Projekt "Železná cyklotrasa" získal dotaci z Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. Celkově EU schválila investice za více než 1,3 mil. euro (cca 35 mil. Kč), většina peněz půjde právě na budování nových tras a spojovacích stezek, 85% platí Evropská unie, 5% dalších u nás zaplatí státní rozpočet, 10% město (15 % město u polských partnerů projektu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…