Karviná: Město bourá zdevastovaný dům

04.10.2016 7:29

Už zhruba za dva týdny by měly nastoupit bagry a zbourat vybydlený dům v problémové části Nového Města. Dům v ulici Na Vyhlídce bude zbourán do konce roku a zůstane po něm jen holá plocha, na jaře se počítá se zatravněním. Město má na demolici státní dotaci, která pokryje většinu nákladů. Nyní je už dům bez oken, dveří a části střechy, firma likviduje inženýrské sítě.

Karviná: Město bourá zdevastovaný dům
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

„Domy bouráme proto, že je zničili bývalí problémoví nájemníci a nemělo smysl je opravovat, další problémové obyvatele jsme tam mít opravdu nechtěli,“ říká karvinský primátor Tomáš Hanzel s tím, že v plánu jsou další dvě demolice – jeden z domů stojí přímo proti gymnáziu vedle dnes bouraného (ulice Mírová), třetí je v ulici Makarenkově nedaleko. Město udělá jedinou výjimku a postaví pro gymnázium parkoviště na místě domu v Mírové. „Jakákoli občanská vybavenost v takových oblastech je totiž riziko, například bylo z evropských dotací vybudováno v problémové lokalitě dětské hřiště a opravy zničených prvků jsou tam na denním pořádku. Parkoviště tedy bude zřejmě jediná výjimka,“ upřesnil náměstek primátora Miroslav Hajdušík. Na všechny demolice chce město získat dotace.

„Rada města aktuálně odmítla prodej dalšího z našich podobně problémových domů soukromníkovi, protože jsme se obávali, že by dům bez větších úprav sloužil zase k bydlení za dávky, a to nechceme. Předpokládám, že s tím bude souhlasit i zastupitelstvo. Ve městě nechceme žádné nové ubytovny či jim podobná zařízení. Proto jsme mimo jiné trvali před pár lety i na tom, aby RPG v oblasti zbourala sedm svých domů,“ dodává náměstek Hajdušík.

Všechny domy, o nichž je řeč, byly starší, tzv. dvouletkové, budované původně v jedné z částí Nového Města pro horníky  a další zaměstnance šachet a jejich rodiny. Od 90. let jsou obsazovány jinými lidmi a ti si bydlení představují jinak – domy i byty mnohdy ničí a nemá smysl investovat do nákladných oprav. Naprostá většina bytového fondu v problémové lokalitě patří společnosti RPG, městu jen několik jednotlivých domů.

V Novém Městě žije něco přes dva tisíce obyvatel v problémových lokalitách (včetně starousedlíků), jinak má ale tato městská část celkově k dnešku 15 400 obyvatel (tedy není celá čtvrť problémová, jak se často uvádí).

V srpnu 2011 město také ze stejných důvodů nechalo zbourat celou kolonii problémových domů zvanou Vagónka, plochu vyčistilo a nyní ji nabízí opět k účelu, pro který je určena územním plánem – k podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.