Karviná koupí tři domy na náměstí a opraví je. Zastupitelstvo souhlasí

23.03.2017 7:32

Tři historické domy v památkové zóně Masarykova náměstí ve Fryštátě město Karviná koupí a opraví. K názoru rady města se dnes připojili i zastupitelé a je tedy rozhodnuto, město kupuje za cenu 9,8 miliónu korun, což je zlomek majiteli původně požadované ceny. Stav nevyužívaných a dlouhá léta neudržovaných domů v jednom z rohů náměstí v centru Fryštátu veřejnost dlouhodobě kritizuje, nicméně do práv soukromého vlastníka nemohla samospráva nijak zasáhnout a stav domů nijak ovlivnit. Majitel zajistil základní údržbu, ale jen v minimální míře. Domy jsou v památkové zóně, samy památkami nejsou, ale platí pro ně přísná pravidla památkové péče.

Karviná koupí tři domy na náměstí a opraví je. Zastupitelstvo souhlasí
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Motivace města je podle primátora Tomáše Hanzla (ČSSD) jasná: ,,Koupit domy je dnes prakticky jediné řešení, jak domy zachránit a vrátit náměstí jeho ráz,“ řekl už dříve primátor Hanzel. Podle náměstka primátora Jana Wolfa už město prakticky jinou možnost než odkup nemělo, protože poslední stavební povolení majitelům vypršelo na jaře 2014 a o nové zažádáno nebylo. Konal stavební úřad, když průběžně nařizoval kroky především k zajištění bezpečnosti v okolí domů. Hrozilo tedy mj. i to, že by radnice kvůli dalšímu chátrání sama musela do záchovné údržby domů investovat, což je v případě jiného vlastníka velmi neefektivní.

Oprava v režii města bude sice náročná, ale maximálně úsporná. ,,Nechceme měnit dispozice staveb ani rozložení pater, a zatím není v plánu ani zásadní změna možnosti využití objektů,“ řekl náměstek. Většinou v domech byly kanceláře a jiné nebytové prostory, v jednom z domů má být nově městská expozice hornictví. Záleží na názoru odborníka – projektanta. I úsporná varianta bude finančně náročná pro vysoký stupeň zchátralosti a nutnost držet se přísných pravidel památkářů. Město se logicky také pokusí získat dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…