Krajané z Ukrajiny byli v Olomouci nadšeni. Nabízejí kulturní výměnu

22.08.2017 12:17

Jejich předkové ve druhé polovině 19. století odešli do ukrajinské části tehdejšího carské říše, aby zde začali nové životy. Byť z českých zemí odešli před jedním a půl stoletím, do dneška si volyňští Češi udržují vazby na starou vlast i znalost českého jazyka. Zástupci krajanského spolku z oblasti západoukrajinského Žytomyru teď navštívili Olomouc.

Krajané z Ukrajiny byli v Olomouci nadšeni. Nabízejí kulturní výměnu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Krajané z Ukrajiny si na Moravě jednak připomínali své české kořeny, a současně prostřednictvím hudebních vystoupení jejich folklorního souboru Žytomyr prezentovali své vlastní kulturní aktivity. Do Olomouce přijeli i díky dobrým vztahům s Iniciativou pro podporu vypálených obcí, jejímž předsedou je právě náměstek olomouckého primátora Filip Žáček. S krajany přijela také novinářka, která pro ukrajinský rozhlas připravuje pravidelné vysílání v českém jazyce.

„S potěšením vás vítám ve starobylé Olomouci na půdě historické radnice, která svému účelu slouží už šest století. Příjemně mě překvapilo, že si dokážete i po tak dlouhé době uchovávat znalost českého jazyka a vztah k české kultuře a tradicím,“ uvedl při setkání v obřadní síni radnice Filip Žáček. Znalost českého jazyka byla evidentní – hosté se po celou dobu návštěvy obešli bez tlumočníka. Jak Filip Žáček dodal, českým krajanům na Volyni patří velký dík za to, že po celá desetiletí šíří na Ukrajině dobré jméno české kultury i pracovitosti a schopností.

„Jsem moc rád, že pan náměstek Žáček věnuje takovou pozornost našim krajanům z Volyně, že má zájem poznat je a také že se intenzivně stará o to, aby se nezapomnělo na oběti válečného masakru v Českém Malíně,“ uvedl Miroslav Nerad ze Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel. Ve volyňské obci Český Malín, která byla zničena 13. července 1943, zavraždili nacisté 374 občanů českého původu.

Volynští Češi dali při setkání najevo zájem o hlubší spolupráci a nabídli také, že by do Žytomyru, což je významné regionální centrum se zhruba 250 tisíci obyvateli a několika univerzitami, rádi pozvali některý folklorní soubor z Olomouce. Krajané velmi stojí o fungující kulturní výměnu se svou starou vlastí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…