Krnov: Opravená škola bude sloužit vzdělávání umělců

02.11.2023 20:06 | Tisková zpráva

Po patnácti letech se do školní budovy na náměstí Míru v Krnově opět vrátili žáci. Město objekt kompletně zrekonstruovalo pro potřeby základní umělecké školy. Slavnostní otevření se uskutečnilo ve středu 1. listopadu.

Krnov: Opravená škola bude sloužit vzdělávání umělců
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

„Podařilo se nám opravit a znova vdechnout život krásné, ale do nedávna zchátralé školní budově. Mám velkou radost, že můžeme stovkám žáků a jejich pedagogům nově nabídnout špičkové zázemí. Umění kultivuje, civilizuje a rozvíjí osobnost každého z nás, proto považuji tuto investici za významný milník v novodobé historii města. Dotáhli jsme další náročný, dlouhá léta připravovaný projekt. Na řadě nyní je sokolovna Leopolda Bauera,“ uvedl u této příležitosti starosta Krnova Tomáš Hradil. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 14001 lidí

Rekonstrukce školní budovy, která byla zahájena v červnu 2021, zahrnovala kompletní opravu vnitřních prostor i exteriéru a přístavbu koncertního sálu pro sto návštěvníků. Po přestavbě je škola zcela bezbariérová. Osobám se zdravotním postižením je zajištěn vstup po rampě z prostoru nádvoří, výtah je umístěn v zrcadle schodiště.

Doposud ZUŠ Krnov sídlila ve dvou budovách, které již nevyhovují současným provozním, technickým a hygienickým požadavkům. „Nová budova nabídne našim žákům prostory a vybavení hodné 21. století. Umožní nám také rozšířit nabídku poskytovaných služeb. V příštím školním roce například připravujeme otevřít nové studijní zaměření Tvůrčí fotografie a nová média,“ sdělil ředitel ZUŠ Krnov Kamil Trávníček.

Náklady na stavbu v cenách včetně DPH se vyšplhaly na 95 milionů korun. Samotná rekonstrukce objektu a přístavba sálu stála 92 milionů korun, s nim je třeba připočíst 1,7 milionu korun za projektovou činnost, 115 tisíc korun za kácení stromů a náhradní výsadbu a také 1,6 milionu korun za technický a autorský dozor. Opravu objektu plně hradilo město Krnov.

Vnitřní vybavení školy přišlo na 3,7 milionu korun bez DPH, ze svého rozpočtu je poskytl Moravskoslezský kraj, jenž je zřizovatelem školy. Kraj se rovněž podílel, společně se školou, na financování přestavby školních varhan za 1,2 milionu korun. „Velice si ceníme přístupu města Krnova. Díky tomuto nákladnému projektu budou žáci a pedagogové umělecké školy využívat k výuce, koncertům a dalším akcím příjemné a důstojné prostředí. Rekonstrukce navíc přispěla ke zvelebení města. Základní umělecká škola se nachází nedaleko jeho centra, hned za řekou Opavou, a je teď opravdu krásným objektem. Projekt podpořil také kraj, z krajské kasy bylo pořízeno vnitřní vybavení, kromě potřebného nábytku má teď škola také novou elektroniku, například výtvarné obory budou nově využívat počítač s příslušenstvím pro digitalizaci, škola má k dispozici také interaktivní LCD panel a další moderní vybavení," řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Školní budova byla postavena v roce 1892 podle návrhu krnovského stavitele Ernsta Latzela. Původně sloužila státní německé odborné škole tkalcovské, později se v ní vystřídala nejedna školská instituce, ať už střední odborné učiliště textilní, rodinná škola, soukromé akademické gymnázium nebo základní škola. Poté v jejích prostorách působily organizace poskytující sociální služby a zájmové kroužky pro děti a mládež, kvůli havarijnímu stavu objektu musely prostory opustit na jaře roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …