Kroměříž: Divadelní spolek ze Starého pivovaru nevyháníme

19.02.2021 10:11

Od letošního roku, kdy skončila nájemní smlouva Divadelnímu spolku Kroměříž, spadá Klub Starý pivovar pod správu Domu kultury v Kroměříži. Město si od tohoto kroku slibuje pestřejší programovou nabídku a také rozšíření provozu a zpřístupnění klubu širšímu spektru uživatelů.

Kroměříž: Divadelní spolek ze Starého pivovaru nevyháníme
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Vedoucí divadelního spolku Jiří Kašík v tisku uvedl, že spolek hledá nové působiště. Důvodem je údajně vysoký nájem. V e-mailu, který rozeslal příznivcům spolku, se Kašík dokonce podivuje nad tím, proč by divadelní spolek měl za nájem městské budovy vůbec platit. „Předně chci uvést, že divadlo na Starý pivovar patří a že město stojí o to, aby ochotníci jeho prostory nadále využívali. Vážíme si nadšení členů a příznivců spolku pro divadlo a kulturu vůbec. Chceme ale klub zpřístupnit a otevřít všem. A také narovnat podmínky, které musí být stejné pro všechny. Doba, kdy někdo měl veřejné prostory zdarma, je pryč,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Kašík v regionálním listu uvedl, že spolek dostal nabídku na „nějakých 320 tisíc korun ročního nájmu“. „Na běžné zkoušky jsme nabídli 20 procent komerčního nájmu, tedy například za tříhodinovou zkoušku místo komerčních 6000 korun jsme nabídli 1200 korun. V generálkovém týdnu by spolek platil jen 32 procent komerčního nájemného. Za nájem na představení, za která vybírá vstupné, by pak platil asi dvě třetiny komerčního nájemného, tj. 4200 korun,“ popsal ředitel Domu kultury Pavel Sedláček.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Na Kašíkem zmíněných 320 tisíc korun by se nájem dostal například při 30 představeních, šestidenním divadelním festivalu a 63 pětihodinových zkouškách za kalendářní rok. Kašík v e-mailu pro příznivce spolku uvedl, že klub v poslední sezoně před epidemií koronaviru navštívilo za rok přes 11 tisíc lidí. Pokud by jen každý třetí z nich zaplatil za vstupenku na představení 100 korun, spolek by utržil téměř 370 tisíc korun. „K tomu se může ucházet o příspěvek na činnost i na akce z dotačního systému města. Tak, jako to dělají všechny ostatní spolky ve městě,“ dodala Hebnarová.

Podle ní je zjevné, že výše nájmu nebude důvodem, proč Kašík v tisku ohlašuje hledání jiného působiště. „Musím bohužel konstatovat, že pan Kašík jako opoziční zastupitel a bývalý radní věc zbytečně politizuje,“ doplnila Hebnarová. Kašík také v tisku uvedl, že spolek provozoval Starý pivovar za 150 tisíc korun. Podle něj teď bude provoz klubu stát ročně více než 1,6 milionu korun. „Rozpočet klubu činí necelých 1,6 milionu korun. Hlavní část tvoří náklady na mzdy programové pracovnice na plný úvazek a na dva úvazky na dohodu o pracovní činnosti, abychom mohli zajistit celodenní provoz klubu, který divadelní spolek nezajišťoval. Stejně tak nezajišťoval další činnosti, jako jsou opravy a údržba techniky,“ popsal Sedláček.

Podle nájemní smlouvy měl spolek hradit i náklady za dodávky tepla, což ale nedělal. „Řešili jsme také problémy s nedostatečným protipožárním zajištěním objektu či nákupem techniky, který neschválil Dům kultury ani orgány města. Podle smlouvy měl také spolek hlásit akce, které nesouvisely s kulturní činností, ani to se vždy nedělo,“ uzavřela Hebnarová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…