Kroměříž si pietními akty připomene květnové události roku 1945

25.03.2024 22:09 | Tisková zpráva

Významná výročí, související s osvobozením Československa i samotného města Kroměříže, si opět připomenou zástupci radnice, obyvatelé města i členové některých organizací při květnových slavnostních setkáních.

Kroměříž si pietními akty připomene květnové události roku 1945
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Na letošní rok připadá 79. výročí ukončení druhé světové války. Pietní vzpomínkové akty s položením věnců jsou příležitostí k setkání pamětníků a k připomenutí tohoto nelehkého období českých i světových dějin,“ řekl starosta Tomáš Opatrný.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41504 lidí

Ve čtvrtek 2. května se v 10:30 hodin dopoledne uskuteční pietní akt k uctění památky padlých vojáků rumunské armády s položením věnců na náměstí Míru před budovou Justiční akademie. Zúčastní se jej představitelé kroměřížské radnice, zástupci Armády České republiky, Československé obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu, Sdružení válečných veteránů ČR a dalších organizací a veřejnosti. Pozvaní jsou rovněž hosté z velvyslanectví Rumunska v České republice, kteří se květnových shromáždění pravidelně účastní.

Ke slavnostnímu setkání u hrobu generála Ludvíka Svobody a jeho rodiny na kroměřížském městském hřbitově dojde následující den, v pátek 3. května ve 12:30 hodin. Při této příležitosti se do Kroměříže každoročně sjíždějí členové Společnosti Ludvika Svobody a pamětníci z celého Česka. I zde položí věnce a květiny představitelé města a organizací, jejichž cílem je připomínat nutnost svobody a boje proti zlu a agresi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…