Lanškroun: Cyklisté již jezdí po nově vyznačených úsecích dálkové cyklotrasy

06.03.2023 14:05 | Tisková zpráva

Intenzivní jednání, vyhledávání a plánování stála před zrodem dálkové cyklotrasy číslo 8 s označením „severní magistrála“.

Lanškroun: Cyklisté již jezdí po nově vyznačených úsecích dálkové cyklotrasy
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Tato cyklotrasa má za cíl propojit Pardubický, Královéhradecký a v budoucnu i Olomoucký kraj a povede mimo jiné i přes Lanškroun. Plánovaná výstavba části Lanškroun – Třebovice tak bude důležitým dílkem do finální podoby dálkové cyklotrasy. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26318 lidí

V loňském roce byly již vyznačeny úseky Choceň – Brandýs nad Orlicí v délce 13,2 km a také úsek Ústí nad Orlicí – Rybník (zastávka) v délce 14,5 km. Se začátkem jarní sezony bude také dokončeno značení v úseku Lanškroun – Hoštejn o délce 20 km. Celkem má cyklotrasa na území Pardubického kraje délku 80 km. Značení zatím neproběhlo v úseku Brandýs nad Orlicí – Ústí nad Orlicí, kde se buduje železničním koridor, a dále v úseku Rybník – Lanškroun, kde není momentálně připravena základní cyklistická infrastruktura. To by se ale mělo v následujících letech změnit.

Původní plán propojit regiony Lanškrounsko a Českotřebovsko se zrodil již před patnácti lety. V první etapě se uskutečnila výstavba cyklostezky Lanškroun – Rudoltice v roce 2012. Realizace dalších etap ale byla odložena. Výstavba dálkové cyklotrasy nyní skýtá skvělou příležitost na dokončení propojení Lanškrouna až do Třebovic.

K výstavbě chybějící části vytipované trasy plánuje svazek obcí Lanškrounsko využít opuštěné drážní těleso. Podle informací manažera svazku Antonína Fialy byla žádosti o bezúplatné nabytí drážního tělesa podána v září minulého roku a nyní se čeká na vyjádření Správy železnic.

V Královéhradeckém kraji by měla být celá trasa proznačena již na jaře tak, aby už od léta mohli nový úsek dálkové cyklotrasy turisté využívat. Také Olomoucký kraj se zapojil do příprav. V plánu je nejen značení již existujících vhodných úseků, ale také výstavba nových cyklostezek, například v okolí města Zábřeh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…