Lanškroun: Cyklisté již jezdí po nově vyznačených úsecích dálkové cyklotrasy

06.03.2023 14:05 | Tisková zpráva

Intenzivní jednání, vyhledávání a plánování stála před zrodem dálkové cyklotrasy číslo 8 s označením „severní magistrála“.

Lanškroun: Cyklisté již jezdí po nově vyznačených úsecích dálkové cyklotrasy
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Tato cyklotrasa má za cíl propojit Pardubický, Královéhradecký a v budoucnu i Olomoucký kraj a povede mimo jiné i přes Lanškroun. Plánovaná výstavba části Lanškroun – Třebovice tak bude důležitým dílkem do finální podoby dálkové cyklotrasy. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26329 lidí

V loňském roce byly již vyznačeny úseky Choceň – Brandýs nad Orlicí v délce 13,2 km a také úsek Ústí nad Orlicí – Rybník (zastávka) v délce 14,5 km. Se začátkem jarní sezony bude také dokončeno značení v úseku Lanškroun – Hoštejn o délce 20 km. Celkem má cyklotrasa na území Pardubického kraje délku 80 km. Značení zatím neproběhlo v úseku Brandýs nad Orlicí – Ústí nad Orlicí, kde se buduje železničním koridor, a dále v úseku Rybník – Lanškroun, kde není momentálně připravena základní cyklistická infrastruktura. To by se ale mělo v následujících letech změnit.

Původní plán propojit regiony Lanškrounsko a Českotřebovsko se zrodil již před patnácti lety. V první etapě se uskutečnila výstavba cyklostezky Lanškroun – Rudoltice v roce 2012. Realizace dalších etap ale byla odložena. Výstavba dálkové cyklotrasy nyní skýtá skvělou příležitost na dokončení propojení Lanškrouna až do Třebovic.

K výstavbě chybějící části vytipované trasy plánuje svazek obcí Lanškrounsko využít opuštěné drážní těleso. Podle informací manažera svazku Antonína Fialy byla žádosti o bezúplatné nabytí drážního tělesa podána v září minulého roku a nyní se čeká na vyjádření Správy železnic.

V Královéhradeckém kraji by měla být celá trasa proznačena již na jaře tak, aby už od léta mohli nový úsek dálkové cyklotrasy turisté využívat. Také Olomoucký kraj se zapojil do příprav. V plánu je nejen značení již existujících vhodných úseků, ale také výstavba nových cyklostezek, například v okolí města Zábřeh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…