Liberec: Město chce zachovat stromy v parku U Jezu

01.04.2017 15:42

Město Liberec požaduje zachovat všechny stávající dřeviny v parku U Jezu, který vznikne na zanedbaných pozemcích mezi Domem kultury a budovou krajského úřadu. Doporučují to jak magistrátní odbory životního prostředí a ekologie a veřejného prostoru, tak i rada města a Komise rady města pro životní prostředí. Navrhují také zachovat park ve stávající ploše a rozloze.

Liberec: Město chce zachovat stromy v parku U Jezu
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

To, jak by měl hotový park vypadat, určuje studie, kterou vypracovalo město ve spolupráci s Krajským úřadem Libereckého kraje. „Studie byla odsouhlasena oběma stranami. Doporučení rady je tuto studii akceptovat a vycházet z ní při tvorbě projektové dokumentace a při samotné realizaci parku,“ uvedla náměstkyně pro životní prostředí, veřejnou zeleň a cestovní ruch Karolína Hrbková.

Současnou vzrostlou zeleň odborníci hodnotí jako funkční a mimořádně hodnotnou. „Z našeho pohledu jsou zbylé stromy životaschopné a perspektivní a není proto vhodné je odstraňovat. Navíc se jedná o vzrostlé dřeviny, které v centru města citelně chybí. Jakýkoliv zásah do porostu a odstraňování dřevin bude vést k ekologické újmě v této lokalitě, neboť takto spontánně narostlé dřeviny jsou více odolné a životaschopné než zahradnické výpěstky, které by byly do parku vysázeny,“ vysvětlila Karolína Hrbková.

Všechny pozemky dnes už patří Libereckému kraji. Ty, co původně vlastnilo město, odkoupil kraj v prosinci 2016 s tím, že chystá revitalizaci celého prostoru před správní budovou. Připravuje také architektonickou soutěž na celé prostranství.

Zelený ostrov v centru města

Během přípravy studie proběhlo veřejné projednání, kde účastníci jako prioritu uvedli, že park by měl být spíše klidovou zónou s podobou přírodního lesoparku s kvetoucími rostlinami. Nechal se posoudit stav původních dřevin a ve spolupráci s odbory životního prostředí byly nevyhovující a neperspektivní dřeviny vykáceny a celý prostor se nechal vyčistit.

Cílem je tento zelený ostrov v centru města zvelebit a zároveň otevřít lidem k trávení volného času. Prostor doposud ani jako park nesloužil, lidé si mezi stromy jen zkracovali cestu a spíše poskytoval útočiště vandalům a bezdomovcům. Bude potřeba provést parkové úpravy, vybudovat cesty, vysázet nové stromy a keře a zvelebit park by měly například i trvalkové záhony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…