Liberec: Město finančně podpoří azylová centra

04.03.2013 9:47

Statutární město Liberec pomůže zachovat služby, které lidem bez domova a v tíživé sociální situaci poskytuje v Liberci občanské sdružení Naděje a obecně prospěšná společnost Návrat.

Liberec: Město finančně podpoří azylová centra
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Obě organizace se v letošním roce potýkají s vážným nedostatkem peněz. Městští zastupitelé na svém dnešním zasedání potvrdili rozhodnutí radních a odsouhlasili poskytnutí příspěvků na provoz Naději ve výši 708 000 korun a Návratu ve výši 1 000 000 korun. Město k tomuto účelu využije peníze z rezervy svých fondů a o finanční příspěvky navýšilo rozpočtovou položku v rámci rozpočtového opatření.

Sdružení Naděje žádalo o příspěvek pro nízkoprahové denní centrum, které provozuje třetím rokem ve Valdštejnské ulici. Středisku hrozilo uzavření už počátkem roku. Liberečtí městští radní a poté i zastupitelé na svém lednovém zasedání rozhodli o jednorázové finanční injekci ve výši 150 tisíc korun. Příspěvek pokryl náklady na jeden měsíc provozu střediska. Denním centrum navštíví v průměru až 70 klientů denně. Tito lidé by jinak trávili většinu dne na ulici.

Společnost Návrat v současnosti provozuje azylový dům Speramus v Široké ulici. Podobně jako v denním centru, tak i zde najdou lidé bez domova pomocnou ruku. Navíc zde mohou také přenocovat. Speramus je otevřený nepřetržitě a má kapacitu 25 lůžek.

Jak obecně prospěšnou společnost Návrat, tak i občanské sdružení Naděje potkal letos podobný osud. Na svůj provoz čerpaly peníze z evropského sociálního fondu prostřednictvím projektu Libereckého kraje a také od ministerstva práce a sociálních věcí. Evropské dotace ale skončily a ministerstvo přislíbilo oběma organizacím ani ne polovinu z požadovaných a potřebných dotací pro letošní rok. Takové částky jsou pro další udržení poskytovaných sociálních služeb likvidační. Bez podpory města by v krajním případě hrozilo i ukončení poskytování stávajících služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…