Liberec zabodoval v průzkumu Oživení. Má nejlepší zpravodaj a je velmi transparentní

31.12.2023 20:34 | Tisková zpráva

Výborného hodnocení dosáhlo severočeské město v projektu Transparentní Česko hned ve dvou kategoriích. Nezisková organizace Oživení podrobně v uplynulých dvou letech v rozsáhlém průzkumu zkoumala, nakolik transparentní je k občanům 100 největších měst v České republice. Experti organizace posuzovali čtyři klíčové oblasti.

Liberec zabodoval v průzkumu Oživení. Má nejlepší zpravodaj a je velmi transparentní
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

V kategorii Otevřenost samosprávy, kde odborníci z Oživení zkoumali především transparentnost jednotlivých orgánů, Liberec skončil druhý, v těsném závěsu za městem Písek. Třetí pozici obsadila Praha. Prvenství mu patří v kategorii Radniční periodika, kde experti posuzovali především vyváženost obsahu. Liberec přitom výrazně předstihl města Děčín, Prostějov a Přerov, která se dělí o druhé až čtvrté místo. Pátá skončila Olomouc.

Podle zástupců organizace Oživení si její právníci posvítili na úroveň transparentnosti samospráv 100 největších měst v naší zemi, přičemž aktuálně zveřejněný žebříček reflektuje data ze sledovaného období 2022/2023.

„Informování občanů o vnitřním dění ve městě považujeme za základ transparentního vládnutí, a to se značně liší město od města. Zákon dává městům laťku úrovně velmi nízko, standardy se značně liší. Chceme podpořit ta města, která jdou příkladem a dělají ´něco navíc´. Každé město je posuzováno na základě konkrétních ukazatelů transparentnosti, které nám umožňují získat objektivní pohled na úroveň a kvalitu současné praxe. Příklady lépe hodnocených měst i konkrétní doporučení mohou města inspirovat, a přispět tak ke zkvalitňování demokracie v ČR,“ komentují mimo jiné aktuálně zveřejněná data experti z Oživení.

Liberecký primátor Jaroslav Zámečník považuje aktuální průzkum, zveřejněný organizací Oživení, za potvrzení toho, co se vedení města snaží prosazovat a podporovat.

„Jsem rád, že nezávislí experti v takto důkladném průzkumu jasně potvrzují, že naše město usiluje o to, aby bylo k občanům maximálně otevřené a transparentní. Důkazem je skvělé druhé místo za otevřenost naší samosprávy a zároveň prvenství v kategorii radničních periodik. Navzdory tomu, že nás někteří opoziční zastupitelé populisticky a falešně obviňují z toho, že si ze zpravodaje děláme vlastní politickou propagandu. Jak je vidět na konkrétních datech z nezávislého posouzení od Oživení, není tomu tak,“ komentuje výsledky primátor Jaroslav Zámečník.

Méně úspěšný je severočeský Liberec v dalších dvou hodnocených oblastech. V kategorii Veřejné zakázky skončil na 43. – 55. místě ze sta posuzovaných měst. Celkový počet získaných bodů je nicméně lepší, než je průměr za všechna hodnocená města dohromady. Největší „rezervy“ pak má Liberec podle právníků z Oživení v kategorii Whistleblowing, což je nová povinnost chránit oznamovatele a za tímto účelem vytvořit vnitřní oznamovací systém. To se dotýká všech obcí s více než deseti tisíci obyvateli.

„Nejsme neomylní a určitě máme stále co zlepšovat. V této kategorii zcela určitě dodržujeme zákonem stanovenou povinnost. Nicméně slabší výsledek je pro nás určitě důležitou zpětnou vaznou a motivací, abychom hledali řešení a možnosti, jak tuto službu zlepšit a podpořit,“ vysvětluje primátor Jaroslav Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…