Liberecká radnice v sobotu na hodinu zhasne

25.03.2014 19:21

Statutární město Liberec se i letos připojí k celosvětové kampani Hodina Země. Podpoří ji tím, že v sobotu 29. března zhasne od 20.30 do 21.30 hodin nasvícení budovy historické radnice.

Liberecká radnice v sobotu na hodinu zhasne
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Město tímto symbolickým gestem dává najevo, že věnuje pozornost ochraně životního prostředí a klimatu. Do happeningu se mohou snadno zapojit také obyvatelé Liberce. Stačí, když v sobotu 29. března 2014 ve zmíněný čas zhasnou světla. Vlna tmy postupně oběhne celou planetu – začne na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa.

Loňský ročník kampaně proběhl za historicky nejvyšší účasti a enormní pozornosti médií. Hodiny Země se ve 150 zemích světa zúčastnilo na 7000 měst a obcí a stovky firem. Kampaň zasáhla životy více než 1,8 miliardy lidí. Na hodinu zhasly například i pyramidy v Gíze nebo Eiffelova věž v Paříži. V České republice se akce účastnilo 160 měst a obcí, 120 firem a tisíce jednotlivců. Do tmy se ponořila vedle liberecké radnice také pražská Staroměstská radnice a řada památek, mezi jinými i Pražský hrad, Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře nebo Karlův Most.

Hodina Země je největší celosvětový happening současnosti. První ročník se uskutečnil v roce 2007. Vznikl z naděje, že můžeme zlepšit svět, ve kterém žijeme. Je globální demonstrací snahy lidí po celém světě o šetrnější přístup k životnímu prostředí. Happening probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel, ať již veřejného osvětlení, nasvícení památky, štítu firmy, nebo vlastního obýváku. Tento jednoduchý, ale přitom viditelný čin – zhasnutí světla – je signálem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…