Litoměřice: Čtenáři mají k dispozici novinku v podobě knihoboxu

27.02.2024 19:06 | Tisková zpráva

Novou službu v podobě výdejového a návratového knihoboxu nabízí od dnešního dne svým čtenářům Knihovna Karla Hynka Máchy v Litoměřicích. Novinka umístěná v podloubí domu na rohu Lidické ulice a Mírového náměstí umožní vyzvedávat nebo vracet knihy 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Litoměřice: Čtenáři mají k dispozici novinku v podobě knihoboxu
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Jak přiblížila ředitelka knihovny Martina Vondráková, myšlenka nabídnout čtenářům knihobox vznikla už před delší dobou, kdy se služby různých výdejních boxů začaly rozšiřovat i v souvislosti s opatřeními během covidu.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí

„Ačkoli je knihovna otevřena 40 hodin týdně, může se stát, že provozní doba někomu například z pracovních či studijních důvodů nedostačuje. Takto si čtenáři mohou knihy vyzvednout nebo vrátit v čase, který jim vyhovuje,“ vysvětlila Martina Vondráková smysl knihoboxu. S novinkou se přišli seznámit také zástupci města v čele s místostarostou Petrem Panašem a vedoucí odboru školství, kultury, sportu a památkové péče Klárou Moščicovou.

„V případě, že si chce čtenář danou knihu prostřednictvím knihoboxu vypůjčit, zarezervuje si ji ve svém čtenářském kontu, kde jako místo rezervace zadá právě výdejní box. Ve chvíli, kdy bude kniha připravena, obdrží e-mail, obsahující číslo schránky a číselný kód, jehož pomocí schránku otevře. Na vyzvednutí objednaných knih má lhůtu tři dny,“ popsala ředitelka knihovny.

Použití návratového boxu je jednodušší. Po zvednutí vrchního víka stačí jen knihy nebo časopisy, pro které je tento box výlučně určen, vložit hřbetem napřed a víko opět zavřít. Podrobné informace k fungování knihoboxu jsou uvedeny na webových stránkách knihovny.

Náklady na pořízení výdejového i návratového boxu jsou dohromady zhruba 124 tisíc korun. Podobné knihoboxy nabízejí také další knihovny v republice, například v Plzni, Hodoníně, Klatovech, Ústí nad Labem nebo v Litvínově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…