Litoměřice směřují k ekologické dopravě i sousední města a obce

01.04.2018 12:42

Město Litoměřice systematicky pokračuje v přípravných krocích vedoucích ke vzniku Plánu udržitelné městské mobility (PUMM). Ten má v budoucnu pomoci k ekologičtější dopravě.

Litoměřice směřují k ekologické dopravě i sousední města a obce
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Jedním z kroků byl i úterní seminář určený dalším městům a obcím především z našeho regionu, který pracovníci litoměřického městského úřadu uspořádali v konferenčním sále hradu. Město touto cestou sdílí dobrou praxi a dosavadní zkušenosti a snaží se ostatní inspirovat k obdobným krokům. „Uvědomujeme si, že nejsme izolovaní. Doprava ovlivňuje celé spádové území, proto se snažíme o spolupráci s dalšími obcemi regionu,“ vysvětlila smysl semináře manažerka PUMM Hana Brůhová-Foltýnová.

Přítomní se seznámili s postupem při tvorbě plánu, s probíhajícími analýzami a jejich prvními výstupy. Dozvěděli se také, jak ekologická přeprava již nyní funguje v Německu a jaké mají v Sasku zkušenosti s podporou elektromobility. Sasko podporuje nejen osobní automobily, ale i nákladní vozidla a městské i meziměstské autobusy na elektřinu. Proto koordinují výstavbu příslušné infrastruktury s tím, že prioritou je především síť pro rychlonabíjení. V Německu očekávají největší nárůst elektromobility v příštích třech až osmi letech. Zástupce Ministerstva životního prostředí ČR poté informoval o dotačních titulech, které mají pomoci s přechodem na ekologickou dopravu českým městům a obcím.

Na Plánu udržitelné městské mobility město Litoměřice pracuje od loňského roku a dokončí ho během roku 2019. Stane se pomyslným odrazovým můstkem pro přijetí zcela zásadních kroků, jako je například optimalizace dopravy v centru. Zpracován bude na základě výsledků vzešlých z měření intenzit dopravy a emisí v širším centru města a šetření dopravního chování zdejších obyvatel, analýz a expertních posudků a po zvážení doporučení odborníků. Důležitý hlas bude mít veřejnost, pro kterou se uskuteční několik veřejných diskuzí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…