Litomyšlská muzejní noc 2018

30.05.2018 19:53

Rok se s rokem sešel a muzejní noc je opět tady. Jejím cílem je představit kulturní dědictví netradičním způsobem. A co jsme pro Vás na 2. června připravili? Bude to řada výstav se zajímavými doprovodnými programy, koncerty, noční prohlídky a další akce, které návštěvníkům nabídnou mimořádné a nečekané zážitky.

Litomyšlská muzejní noc 2018
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Slavnostní zahájení Litomyšlské muzejní noci proběhne před budovou Regionálního muzea v Litomyšli v 16 hodin. Od této chvíle až do 23 hodin (a dle programu) budou moci lidé volně vstupovat do expozic institucí, které se k projektu připojily. Muzejní noc zaštiťuje město Litomyšl, Zámecké návrší a Regionální muzeum v Litomyšli ve spolupráci s dalšími organizacemi ve městě. Podrobný program naleznete na plakátě a dále na webových stránkách Regionálního muzea (ZDE) a zúčastněných organizací.

Litomyšlská muzejní noc v Portmoneu aneb 25. výročí od otevření Musea J. Váchala

Dne 26. června 1993 bylo slavnostně otevřeno Portmoneum pro veřejnost. V letošním roce je to již 25 let od této události, ale také od založení restaurátorské školy v Litomyšli. Za oběma počiny stál majitel nakladatelství Paseka Ladislav Horáček. Výročí 125 let od narození si připomínáme i u Josefa Portmana.

Program jsme na 2. června připravili pestrý. Po celý den budete mít možnost sledovat rodící se sochu s názvem Ducis z kmene borovice na zahradě Portmonea. Můžete se přijít nejen podívat, ale také si sami vyzkoušet, jak jste v tomto oboru zruční. Jiří Janočko bude pracovat od 9 do 17 hodin a od 21 do 23 hodin.

Přístupná bude výstava Mystika v horách a dřevě ukrytá fotografa Rostislava Bartoně a řezbáře Jiřího Janočka a dále stálá expozice věnovaná Josefu Váchalovi, Josefu Portmanovi a Ladislavu Horáčkovi. V 17 a 21 hodin proběhne komentovaná prohlídka expozice. Na zahradě budete mít možnost vyslechnout od 18 hodin koncert litomyšlské kapely Evelyn.

Vrcholem oslav bude představení opraveného a doplněného vydání knihy Josef Portman, knihtiskař litomyšlský od Hany Klimešové a hned poté dojde na překvapení večera, určené primárně pro Josefa Portmana, ale samozřejmě i pro všechny návštěvníky Váchalova musea. O co se přesně jedná, zatím nebudeme prozrazovat. Do noci s vámi pak budeme sdílet nejen zážitky z děl Váchalových a výstavy, ale stále vám bude k dispozici i Jiří Janočko. Dveře musea zavíráme ve 23 hodin.

Program v Portmoneu:
9:00–17:00 Oblé řezání s Jiřím Janočkem
17:00 komentovaná prohlídka stálé expozice
18:00–19:00 koncert litomyšlské popové kapely Evelyn
20:00 představení knihy Josef Portman, knihtiskař litomyšlský
20:30 překvapení pro Josefa Portmana
21:00 komentovaná prohlídka stálé expozice
21:00–23:00 Oblé řezání s Jiřím Janočkem
Od 16 hodin vstup zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…