Litomyšl: S využitím barokní sýpky pro obchodní účely se nepočítá

11.02.2018 14:51

Litomyšl patří mezi nejhezčí a architektonicky nejoceňovanější města v republice. Přes všechny úspěchy se v ní však nachází místa, která by si zasloužila novou podobu. Mezi takové části Litomyšle bezesporu patří území ohraničené Loučnou, silnicí I/35 a sádkami, které obyvatelé neřeknou jinak než Perštýn.

Litomyšl: S využitím barokní sýpky pro obchodní účely se nepočítá
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Areál o rozloze 8000 metrů čtverečních nechali v 16. století vybudovat šlechtici z rodu Pernštejnů a navzdory své bohaté historii má dnes jeden smutný unikát. Jedná se o jediný oficiální „brownfield” v Litomyšli, areál je tedy v databázi chátrajících a nevyužívaných objektů agentury pro podporu podnikání CzechInvest.

Město ve spolupráci s vlastníky již několik let řeší, co s lokalitou udělat tak, aby byli spokojení majitelé, ale i obyvatelé Litomyšle. „V uplynulých týdnech proběhlo několik jednání majitelů, architektů a potenciálního investora, který by z areálu chtěl vybudovat obchodní centrum s prodejem nábytku, zahradní techniky a parkovištěm pro zákazníky. Společně s městskou architektkou Zdeňkou Vydrovou nás zajímá využití celého areálu, a jak by celé místo v případě našeho souhlasu vypadalo. Snažíme se najít řešení, které by bylo vstřícné vůči obyvatelům i majitelům Pernštýna a nepřekáželo by investorovi v jeho podnikání. Zde je snaha města o zachování estetiky původního barokního dvora mnohdy v rozporu s ekonomickými zájmy investora a požadavky na bezproblémové zásobování objektů včetně napojení na silnici I/35. Celá věc je poměrně zdlouhavá, vyžadovala změnu v územním plánu města a v tuto chvíli nevím, zda dojdeme ke shodě, případně kdy,” uvedl místostarosta Josef Janeček.

Kromě podoby nového areálu se v současné době řeší i osud barokní sýpky, jež se tam nachází a je kulturní památkou. S jejím využitím pro obchodní účely se nepočítá a řeší se, jak historicky cennou budovu zachránit a dát jí novou náplň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

10:23 Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

Dešťová zahrada – ráj pro lidi, zvířata i rostliny. Vodní prvky, které potěší zejména děti. Budky pr…