Litomyšlský advent bude opět andělský

02.12.2018 15:52

Advent. Období provoněné cukrovím, jehličím, svařeným vínem s atmosférou plnou pohody, klidu a lásky. V Litomyšli navíc s anděly, kteří se zabydleli ve stálé expozici chrámu Nalezení sv. Kříže a o adventu zde vypráví nejen příběh Ježíše Krista, ale z výšky shlížejí na bohatý program před kostelem. Ten zažijete na zámeckém návrší o adventních nedělích až do 23. prosince.

Litomyšlský advent bude opět andělský
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Adventní odpoledne v andělské Litomyšli

Každou z adventních nedělí naplní zajímavý program, který začne vždy ve 13:00 a až do večerních hodin bude plný aktivit pro rodiny s dětmi, ale i seniory. Pro návštěvníky je připraveno například Peklo nebo stromečky s vánočními ozdobami v zámeckém sklepení, desítky betlémů z Východních Čech v piaristickém kostele, ale i loutkové pohádky Sněhová královna, O Budulínkovi, O pyšné čarodějnici a O Šípkové Růžence v Nové městské síni. V infocentru budou tvořivé dílničky, Fler Kreativ v sálech zámeckého pivovaru, koncert benefičního festivalu Hudba pomáhá, který letos na pomoc přizval Litomyšlský symfonický orchestr, se odehraje v zámecké jízdárně.

Program chystá i regionální muzeu a lákadlem bude jistě trh. „Stánky na zámeckém návrší s pestrou nabídkou se stanou součástí stylového gurmánského trhu s krásným designem, světýlky, ohni a živými zvířaty,“ říká za organizátory ze Smetanovy Litomyšle Karel Telecký a dodává: „Na trh nám dorazí také litomyšlská novinka - nádherný školní autobus, u něhož se bude grilovat, a to opravdu vše, nač si vzpomenete.“

Kdo si ale bude chtít zakousnout něco vlastnoručně připraveného, může si na otevřených ohních opéct buřty. Náčiní i buřty budou k dispozici na místě. Na návrší se usídlí i venkovní kavárna, ze které bude skvělý výhled na pódium. Na tom od 14:00 hodin vystoupí dětské soubory, od půl čtvrté regionální kapely a od 17:00 hodin potom známé kapely české hudební scény. „Zahraje Jananas, Chantal Poullain, či Mário Bihári s kapelou Bachtale Apsa,“ upřesňuje Telecký.

Celý den pak končí v kostele Nalezení sv. Kříže, kde bude zapálena svíce na adventním věnci. S litomyšlskými duchovními bude přitom možné rozjímat nejen nad smyslem adventního období. Piaristický chrám také získá barevné slavnostní nasvícení.

Putujte s Andělkou

Protože litomyšlský advent je andělský, můžete během něho na zámeckém návrší potkat skutečné andílky. Jeden z nich se jmenuje Andělka, která ráda dětem rozdává herní kartičky. Soutěž Putování s Andělkou může účastníkům přinést drobnou odměnu, ale i dárkové tašky se vstupenkami, dárkovými poukazy a dalšími zajímavými cenami. A co je nejlepší, provede vás celým programem.

Andělský vánoční strom s videomappingem

Vánoční strom, který se slavnostně rozsvítí první adventní neděli v 17:00 hodin, bude opět zdobit prostranství mezi chrámem Nalezení sv. Kříže, regionálním muzeem a zámeckým areálem. Ani tentokrát nebude chybět vystoupení dětských sborů Kvítek a Lilium pod vedením Lucie Vavřínové či moderátor Daniel Kvasnička. „V uplynulých dvou letech se součástí rozsvěcení vánočního stromu stal také videomapping z dílny KLUCIvespolek. Pokud vše dobře dopadne, nebude chybět ani v letošním roce. Myslíme si, že dobré tradice by se měly dodržovat,“ usmívá se Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu města Litomyšle.

Vstup na většinu akcí je zdarma. Více informací a podrobný program všech adventních nedělí naleznete na novém webu (ZDE). Ještě před programem adventních nedělí (s výjimkou čtvrté) můžete strávit čas na zámku, kde se od 11:30 hod. uskuteční adventní prohlídky. Kaple a reprezentační sály získají krásný vánoční nádech. Během předvánočního období se v Litomyšli uskuteční i celá řada dalších akcí, na které se také můžete přijít podívat.

Akci pořádají město Litomyšl, Zámecké návrší, p.o., Smetanova Litomyšl, o.p.s., Smetanův dům, p.o., Státní zámek Litomyšl, Regionální muzeum v Litomyšli, Evropské školicí centrum, Informační centrum Litomyšl, Betlemáři Litomyšlska, Střední zahradnická a technická škola Litomyšl, ZUŠ Bedřicha Smetany a litomyšlské církve.

Více informací najdete na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…