Litovel: Nový park na Starém městě

27.09.2016 8:27

Litovelské Staré město bylo osídleno již koncem 12. století a kostel, který stojí ve středu náměstí, patří k nejstarším sakrálním památkám v Litovli. Na místě současného barokního chrámu sv. Filipa a Jakuba stával kostelík již ve 14. století, ze kterého o něm pochází nejstarší doklad, a pravděpodobně ještě dřív.

Litovel: Nový park na Starém městě
Foto: Litovel.eu
Popisek: Svatojánský most v Litovli

Kolem kostela se až do 50. let rozprostíral hřbitov. Pohřbívat se na něj přestalo roku 1927, kdy byl otevřen nový městský hřbitov v Chořelicích. Definitivně zrušen byl v roce 1955, kdy byl na jeho místě založen park. Ten už však v současném stavu není příliš reprezentativním místem. Proto vznikl projekt na jeho renovaci.

O projektu

Zahradní architekti z olomouckého Atelieru Bonmot přistupovali ve svém návrhu k prostoru parku tak, aby připomněli a zdůraznili jeho historii spojenou s církevními obřady a pohřbíváním. Staré kompoziční principy hřbitova se rozhodli zdůraznit několika prvky. V ose se silnicí Olomouc – Uničov budou v parku vysazeny řady stromů. Původní hřbitovní brána bude naznačena kamennou zídkou vysokou 70 cm v místech, kudy se do hřbitova skutečně vcházelo (ze směru od současného kruhového objezdu).

Autoři projektu dbali i na zachování prostoty a skromnosti místa, proto bude v parku převažovat zeleň, zpevněných ploch bude jen málo. Bývalý hřbitov dosud připomíná vzrostlý buk červený stojící kousek od silnice (naproti prodejnímu skladu textilu), který zůstane zachován i v novém parku.

Úpravy a změny

Výrazné změny se dočká parková zeleň. Řada dřevin je ve špatném zdravotním stavu. Část z nich proto bude vykácena, některé budou ošetřeny a mladé stromky, které jsou v parku teprve několik let, budou přesazeny na jiná místa. Prostor pak bude osazen novými rostlinami.

Téměř ve špici parčíku směrem k Uničovu stojí lípa milénia. Aby byl podtržen význam stromu, bude plocha kolem něj zpevněna kamenem. Její součástí budou čtyři kamenné kvádry v rozích, které jednak ochrání strom při konání každoročních poutí (návrh pamatuje na zachování volného prostoru pro tuto příležitost), jednak mohou posloužit jako sedátka.

Trvalkové záhony, které budou umístěny souběžně s alejemi, svým čtvercovým půdorysem připomenou hrobová místa.

Blízko kruhového objezdu vzniknou na trávníku tři „kopce“, terénní modulace porostlé dřevinami. Útvary mají kompozičně ladit s blízkým rondelem, budou i obdobně vysoké. Vedle estetického oživení budou mít za úkol také vytvořit zázemí pro umístění odpočívadla skrytého za nimi.

Odpočívadlo, které autoři návrhu umístili do jižního cípu parku, má sloužit k posezení a odpočinku místním občanům i cyklistům. Budou tam proto umístěny stoly a lavice, stojany na kola, odpadkové koše. Na informačních tabulích bude návštěvník informován o historii města, Starého města a kostela, archeologických nálezech v této oblasti atd. Pro děti budou v tomto prostoru připraveny dva herní prvky. V odpočinkové ploše budou vysázeny stromy, aby jejich stín připravil příjemné posezení.

Text: Litovelské noviny září 2013

Realizace projektu

Celkové náklady na vybudování parku činí přibližně 3 miliony korun. Akce bude probíhat ve 3 etapách. První, která již byla zahájena, se týká revitalizace trávníku. V druhé etapě přijdou na řadu keře a stromy a třetí etapa zahrnuje úpravy poblíž rondelu (trávník, výsadba stromů, oprava sochy Nejsvětější Trojice).

Předpokládaný termín dokončení prací je v roce 2018 - 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…