Lovosice: Město i turisté zapracovali, cesta na Lovoš bude příjemnější

13.08.2017 18:08

Město nechalo položit živičný recyklát v části veřejné účelové komunikace vedoucí na Lovoš. Komunikace navazuje na Lovošskou ulici a zpevněna byla v její horní části.

Lovosice: Město i turisté zapracovali, cesta na Lovoš bude příjemnější
Foto: meulovo.cz
Popisek: Pohled na Lovosice

Významné zlepšení stavu účelové komunikace ocení především občané trvale žijící pod Lovošem a turisté mířící na vrchol. „Výsprava cesty na Lovoš byla plánována již delší dobu. V těchto parných dnech se z nezpevněného povrchu cesty po každém projetí auta nesnesitelně prášilo a na jaře a na podzim deště komunikaci natolik podmáčely, že byla jen velmi těžko sjízdná,“ uvedl Milan Dian, starosta města.

Komunikace byla vyspravena živičným recyklátem z vlastních zdrojů města. Recyklát z velké části pocházel z původního povrchu Oranžového hřiště, které město opravilo v loňském roce. Práce na zpevnění provedla firma DOKOM FINAL s.r.o. z Děčína a město za ně zaplatilo téměř 550 000 korun.

Turisté cestu vyšlapali sami

Oprava cesty na Lovoš je nicméně jen provizorní. „Problém této komunikace je v tom, že zde chybí svod dešťové vody. Z tohoto důvodu není možné vybudovat v místě klasickou zpevněnou komunikaci. Investice do stavby by město vyšla odhadem na desítky miliónů korun, na což prostředky nemáme,“ upřesňuje starosta. V případě vybudování zpevněné komunikace bez odvodu dešťové vody z horních částí by při větších deštích mohlo dojít k zaplavení sklepů rodinných domů v nižších partiích Lovošské ulice. Vodu by bylo nutné svést až do Labe. Kanalizace v lokalitě totiž žádné další navýšení kapacity nepojme. Prvotní hrubé odhady mluví až o 30 milionech korun. Město nicméně přemýšlí o dalších variantách řešení problematiky a o budoucnosti lokality jako rozvojové části města vhodné pro celoroční bydlení.

Na Lovoš se o prázdniny nezaměřilo pouze město, ale také Klub českých turistů. Ten podle sdělení Litoměřického deníku přeznačil jednu z tras vedoucích na Lovoš. Přeznačena byla zelená turistická stezka v úseku začínajícím jen několik málo metrů nad poslední zahradou. Tuto cestu vyšlapali sami turisté při cestách na kopec. Dohromady se jedná o cca 150 metrů trasy. Zelená turistická trasa vede od kruhového objezdu u Besedy až na vrchol a celkově měří asi tři kilometry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…