MHMP: Dětská olympiáda skončila. Pražští sportovci prokletí druhého místa nezlomili

30.06.2017 16:44

Krajský výběr do 16 let vybojoval na Hrách VIII. letní olympiády dětí a mládeže 2017 stříbro. V barvách Hlavního města Prahy se představilo 272 talentovaných sportovců, kteří si z jižní Moravy odváží celkem 84 cenných kovů.

MHMP: Dětská olympiáda skončila. Pražští sportovci prokletí druhého místa nezlomili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Pražští reprezentanti se z Brna vrací se ziskem 31 zlatých, 26 stříbrných a 27 bronzových medailí. V silné konkurenci dominovaly dívky v basketbale a orientačním běhu, chlapci ovládli jachting, cyklistiku a baseball. Šanci svým soupeřům nedali holky ani kluci i v kolečkovém bruslení.

„Všichni naši mladí reprezentanti bojovali do posledního dechu a za to jim chci jménem všech Pražanů poděkovat. Z některých možná vyrostou šampioni, kteří jednou přivezou medaili i z velké olympiády. Jiní se třeba v životě vydají jinou cestou, ale vzpomínky na tuhle krásnou akci už jim nikdo nevezme, a to považuji za největší vítězství," řekl náměstek pražské primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.

Nejvíce medailí v kategorii jednotlivců má z Olympiády dětí a mládeže (ODM) čtrnáctiletá Anežka Floriánková. V plavání hendikepovaných vyhrála tři zlaté a dva stříbrné kovy. Poslední závodní den plavala 50 metrů kraulem. „Na to, že jsem se nerozplavávala, jsem měla skvělý čas,“ zhodnotila účastnice Paralympijských her v Riu de Janeiro.

Cyklistka Dagmar Hejhalová si ve čtrnácti letech vyjela tři zlata a stříbro, čtyřikrát si stupně vítězů užila i patnáctiletá Sabina Hálová. V gymnastice triumfovala dvakrát, po jednom kusu získala medaili za druhé a třetí místo. Se třemi umístěními na bedně se můžou pochlubit cyklisté Matyáš Janoš s Matějem Stránským a gymnasta Daniel Kaplan.

„Během týdne jsme navštívili všechna sportoviště, nasazením a úsilím našich dětí jsme byli mile překvapeni. Jsme spokojeni, protože jsme nasbírali velké množství medailí, ale prokletí druhých míst jsme neprolomili. Vidíme, že ještě máme rezervy,“ zhodnotila vedoucí krajské výpravy Soňa Fáberová.

Praha obsadila na ODM v Jihomoravském kraji stříbrnou příčku stejně jako před dvanácti lety, kdy byla olympiáda v Brně poprvé. V konečném pořadí druhý je pražský výběr již potřetí za sebou. Na loňských zimních hrách těsně nestačil na Moravskoslezský kraj, v roce 2015 na Středočeský kraj.

Letošní Hry se nesly v duchu horkého počasí, skvělých sportovních výsledků a zábavného doprovodného programu. Slavnostní ceremoniály a předávání medailí oživily koncerty Sebastiana, Lipa či kapely Slza, ve volných chvílích se účastníci mohli zúčastnit speciálních prohlídek brněnské hvězdárny, navštívit olympijskou vesnici anebo si vyzkoušet méně známé sporty jako streetball či slackline.

Projekt ODM simuluje atmosféru opravdové olympiády. Své síly mezi sebou měří kraje, pozice jednotlivých sportovců se přepočítávají na body (zlatý medailista jich bere dvacet, čtrnáctý umístěný dostane jeden) a vítězem se stává kraj s nejvyšším skórem. Tým z Prahy letos vybojoval celkem 469 bodů, na šampiony z Jihomoravského kraje jich scházelo 40.

Celkově patnácté Hry se konaly v období od 24. do 29. června 2017. Na 30 sportovištích se utkalo 3623 účastníků ve 22 odvětvích.

Finální pořadí krajů, počty medailí i podrobnější informace o projektu dětské olympiády jsou k dispozici ZDE

Nadcházející zimní verzi ODM hostí Pardubický kraj. Soutěžit se bude v jedenácti kategoriích mezi 29. lednem a 2. únorem 2018. Novinky z olympijského dění sledujte na Facebooku, Instagramu a YouTube.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.