Masopust v Nákří vyrovnal svůj loňský rekord

25.02.2017 21:00

Netradiční, sluncem prozářená, sobotní masopustní veselice v Nákří na Českobudějovicku, vyrovnala svůj loňský rekord v počtu kostýmovaných koledníků. Na pochod obcí vyrazilo celkem 33 dětí a 39 dospělých. Masopustní tradici obec obnovila po dlouhé odmlce před deseti lety díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Masopust v Nákří vyrovnal svůj loňský rekord
Foto: Nákří
Popisek: Nákeřský masopust

Přestože letošní jubilejní desátý ročník obnoveného nákeřského masopustu nenaplnil očekávání nového rekordu, všichni se skvěle bavili. „Ani jednou jsme nechyběli. Manžel Zdeněk se letos převlékl za Krakonoše a já jdu za Ančí. Loni jsme byli mušketýři, kostýmy měníme každý rok,“ nechala se slyšet jedna z místních žen Zina Pekárková.

Kolem shromažďujících se dospělých, už pobíhaly děti v maskách. „Je to pěkné,“ zhodnotila začátek akce osmiletá Natálka Ungerová, která byla spolu se svou o dva roky starší kamarádkou Adélkou Brejžkovou vystrojena v kostýmu kočičky.

Přesně podle plánovaného itineráře se koledníci sešli v půl jedenácté před místním hostincem, kde jim starosta předal symbolický klíč od obce. Následovalo svolení hostinské s večerní veselicí a krátce před jedenáctou hodinou se průvod koledníků vydal na cestu po zhruba osmi desítkách domů v obci. Na cestu jim, přes varování meteorologů před deštěm, svítilo slunce.

„I díky pravidelným příspěvkům temelínské elektrárny v rámci Oranžového roku se nám daří masopust, ale samozřejmě celou řadu dalších akcí, pořádat na velice slušné a pro místní obyvatele i lidi z okolí také atraktivní úrovni. ČEZ je v tomto směru naším hlavním partnerem. Sice jsme si přáli překonat loňský rekord, kdy v maskách přišlo 72 lidí, ale nijak nám nevadí, že se to nepodařilo. Vyrovnání rekordu je také velkým úspěchem a hlavně zde byla skvělá nálada,“ uvedl starosta Nákří Pavel Božovský.

Nejmladším účastníkem byl dva a čtvrt roku starý Matěj

Nákeřská masopustní koleda je výjimečná tím, že se až na takzvané kolečko vůbec nepodobá tradičním klasickým slaměným či růžičkovým koledám. Každý přijde oblečen v kostýmu, který si sám vybere. Mezi maskami se tak objevil strážník s vězněm, bílá paní, fotbalový tým, bezdomovecká rodina, kočičky, mimové, myslivec, čert, různá strašidla, cikánka, Chorvat, princezna a mnoho dalších postav.

Vůbec nejmladším účastníkem byl teprve dva a čtvrt roku starý Matěj Vaněk, kterého jeho „bezdomovecká“ rodina, matka Pavla, otec Petr a pětiletý bratr Marek, vezli ve starém poškozeném nákupním vozíku. „Pro Matěje to už je druhý masopust, loni jel v kočáru, teď ve vozíku, který manžel sehnal od kamaráda,“ poznamenala Pavla Vaňková. Průvod doprovázelo místní hudební trio MiHoMi v obsazení dvou tahacích harmonik a virblu.

V 17 hodin odstartovalo vyhodnocování masek v hostinci. Spontánně se zde odehrála také veselka Kuby a Ančí, kterou „platil“ Trautenberk. Jako svatební dar dostala dvojice od obce několik kusů sladkých tatranek. Akci završily vepřové hody a zábava s hudbou a tancem. „Příští rok se náš masopust odehraje 10. února,“ poznamenal starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…