Nákeřský masopust se v sobotu odehraje ve zcela netradiční podobě

21.02.2017 21:17

V Nákří na Českobudějovicku se v sobotu 25. února odehraje naprosto unikátní masopustní veselice. Výjimečná bude především netradiční koledou, neodmyslitelně patřící k tomuto druhu lidové zábavy.

Nákeřský masopust se v sobotu odehraje ve zcela netradiční podobě
Foto: Nákří
Popisek: Nákeřský masopust

Kdo by totiž čekal klasickou, například růžičkovou či slaměnou koledu, spletl by se. V Nákří je vše jinak. Obec, která tradici masopustu obnovila díky pravidelným příspěvkům Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ před deseti lety, má svou zcela originální variantu.

„Náš masopust je opravdu poměrně dost netradiční. Před deseti lety jsme navázali na jeho původní historickou podobu, která byla přerušena obdobím, kdy se tato slavnost stala z ideologických důvodů nevhodnou. Obnovili jsme tedy masopust tak, jak zde probíhal kdysi. Jeho zvláštností je, že každý a to včetně dětí, přijde v masce, kterou si sám vybere. Objeví se tak zde třeba vodník, Krakonoš, Anče, Kuba, hajnej, japonské gejši, Asterix, Obelix a podobně. Neplatí zde žádná omezení. Do poslední chvíle vlastně nikdo neví, jaké masky se zde objeví,“ uvedl starosta Nákří Pavel Božovský.

Kostýmovaných koledníků v Nákří rok od roku přibývá. Zatímco prvního obnoveného ročníku se zúčastnilo 21 dospělých a 2 děti, loni už na koledu vyrazilo v maskách 38 dospělých a 34 dětí, tedy celkem 72 lidí. Obec nyní dokonce proplácí náklady na pořízení, či zapůjčení kostýmů každému bez výjimky až do výše 300 korun. Není tak vyloučené, že v Nákří může padnout nový rekord v počtu koledníků.

„Díky příspěvkům Jaderné elektrárny Temelín v rámci projektu Oranžový rok na podporu sportovního, kulturního a společenského života v obcích v jejím okolí, se u nás každoročně odehrají desítky různých akcí. Příspěvky ČEZ nám umožnily mimo jiné návrat k některým tradicím, například právě k masopustu a daly také možnost vzniku zcela nových obecních tradic. Jednou z nich je třeba betlém v životní velikosti, který stále rozšiřujeme, a u nějž se pravidelně setkávají lidé z obce i okolí na Štědrý den při zpívání koled,“ konstatoval Božovský.

Sraz masek bude v sobotu 10.30 hodin před místním hostincem, kde starosta předá koledníkům symbolický klíč od obce, čímž účastníci průvodu masek dostanou svolení procházet obcí a koledovat u jednotlivých domů. Kostýmovaná družina se vydá na svou cestu krátce před jedenáctou hodinou. „Přibližně v 17 hodin odstartuje závěrečná masopustní veselice v obecní hospodě spojená s vepřovými hody a vyhodnocením nejlepších masek,“ dodal starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

16:14 Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

Pečovatelská služba Kroměříž je od letošního roku součástí příspěvkové organizace města Sociální slu…