Město Brno chystá investice a rozvoj městského plaveckého stadionu Lužánky

10.10.2016 10:02

Brno se potýká s nedostatkem krytých vodních ploch, které by byly vhodné jak pro výchovu sportovních plavců, tak pro rekreační účely ostatních obyvatel města. Vedení města Brna se rozhodlo rozšířit služby nabízené na plaveckém stadionu Lužánky a nabídnout tak obyvatelům více možností sportovního vyžití. Reaguje tak především na zavedení povinného školního plavání.

Město Brno chystá investice a rozvoj městského plaveckého stadionu Lužánky
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„Naším cílem je postavit nový pětadvacetimetrový bazén s osmi drahami, wellness a dobudovat venkovní část areálu v okolí městského plaveckého bazénu. Plavání je univerzálním sportem pro všechny věkové kategorie a město Brno chce podpořit jeho dostupnost  pomocí rozvoje areálu za Lužánkami,“ komentuje chystané investice 1. náměstek primátora Petr Hladík.

Městský plavecký stadion Lužánky v současné době jako jediný v Brně nabízí padesátimetrový bazén s osmi drahami a hloubkou vody 1,8 až 5 metrů. V současné době dochází k přetlaku ze strany poptávky na užívání plaveckých sektorů. Výstavbou nového bazénu by se vyhovělo především školám a mladším plavcům, kteří dnes nemají možnost plavat v bazénu s mělčí vodou než 1,8 metru. Bazén bude sloužit také žákům v rámci školního plavání, které je pro první stupeň základních škol od příštího školního roku povinné.

Dalším důvodem pro vybudování bazénu je požadavek na další vodní plochu v areálu (tzv. rozplavbový bazén), což je podmínkou pro pořádání mezinárodních plaveckých soutěží. Město Brno se se chce stát pořadatelem těchto sportovních událostí. Náklady na výstavbu nového bazénu jsou odhadnuty na 72,6 milionu korun.

Zásadní opravou v letošním roce projde i výměníková stanice plaveckého stadionu z důvodu přechodu na horkovod. Součástí těchto oprav je i dodávka nových výměníků a potrubí pro vzduchotechniku. Cena je plánována na 24,2 milionu Kč.

Většina sportovních zařízení disponuje prostorem pro odpočinek a regeneraci, který ale v městském plaveckém stadionu chybí. V současné době je hotová projektová dokumentace na vybudování moderního wellness centra se dvěma saunami, parní kabinou, vířivým bazénem a zážitkovými sprchami. Na stávající západní terase by byl umístěn ochlazovací bazén s odpočívárnou. Investice do této části zařízení je plánována na 19 milionů Kč.

Mezi dlouhodobé cíle v plánu rozvoje městského plaveckého stadionu patří omezování nákladů na energie, zajištění vetší nezávislosti na externích dodávkách vody vyvrtáním vlastní studny a využití venkovního areálu v podobě aquaparku s venkovními sportovišti. Koncepce investic a rozvoje Městského plaveckého stadionu je navržena od roku 2017 do roku 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…