Město Chrudim se zúčastní festivalu Architecture week, vystaví zde i 3D model centra

27.03.2015 15:03

Chrudim se zúčastní 9. ročníku mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha 2015, který připravuje společnost Czech Architecture Week s. r. o. ve spolupráci se Správou Pražského hradu. Tato prestižní přehlídka bude probíhat od 17. srpna do 18. října 2015 v Jiřském klášteře na Pražském hradě.

Město Chrudim se zúčastní festivalu Architecture week, vystaví zde i 3D model centra
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Chrudim se na festivalu bude kromě různých kulturních aktivit prezentovat zejména svými architektonicky hodnotnými objekty. Nejvýraznější položkou pak bude 3D model města.  Ten zobrazí město v měřítu 1:500 a zahrne historické jádro města vymezené hradbami v dostatečném kontextu okolí, jako je řeka a říční náhon.

Výroby modelu se zhostí brněnská společnost VIZarch s. r. o. a celková cena nepřesáhne 580 tisíc Kč. Zhotoven bude z trvanlivých materiálů na bázi plastu. Na terén modelu města bude využita metoda strojního obrábění, budovy vzniknou pomocí 3D tisku. Tento postup zajistí nejvyšší možnou přesnost detailů budov. V daném měřítku by měl mít model velikost přibližně 110 x 150 cm.

Nejzajímavější budovy si zájemci budou moci interaktivně zvýraznit pomocí podsvěcení. Povrchová úprava modelu bude provedena celoplošným jemnovrstvým nástřikem v bílé barvě zdůrazňující plasticitu modelu a objemovost zástavby. Před poškozením bude model chránit průhledný kryt, součástí dodávky modelu bude i podstavec s popiskou.

V rámci festivalu se také bude konat mezinárodní výtvarný projekt Hravý architekt 2015. Jeho cílem je přiblížit dětem adekvátní formou architekturu a vysvětlit, co je architektonické dědictví a proč je důležité zajímat se a pečovat o ně. V Chrudimi tak architekt města Marek Janatka provede městem děti ze ZŠ Školní náměstí 6, Chrudim a děti poté své dojmy přetaví ve výkresy, z nichž šest nejlepších bude vystaveno na výstavě v Rožmberském paláci na Pražském hradě. 

Festival Architecture Week spolupracuje s renomovanými institucemi z České republiky a zahraničí. Jedná se o největší a nejsilnější festival architektury ve střední a východní Evropě. Záměrem organizátorů je vytvářet platformu pro setkávání odborníků s laickými zájemci o architekturu, urbanismus, nové trendy zelené architektury a ekologie a sdílení novinek v současné architektuře, stejně tak jako v péči o architektonické dědictví.

Součástí festivalu jsou nejrůznější výstavy, přednášky, semináře, debaty, workshopy, filmy, vernisáže, procházky za architekturou, projekty a společenské večery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: chrudim.eu

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…