Město Příbram je odhodláno chránit práva spořádaných občanů

31.07.2017 16:02

Události minulého týdne, kdy prozatím neznámý vandal poničil téměř dvě desítky odpadních kontejnerů a kdy došlo i k poškození elektroinstalace u tří měřičů rychlosti, ukázaly, že stejně jako každé větší město, musí i Příbram řešit specifické problémy v oblasti zajištění bezpečnosti občanů, veřejného pořádku a pouliční kriminality. V této souvislosti není bez zajímavosti, že v Příbrami momentálně vrcholí modernizace městského bezpečnostního kamerového systému.

Město Příbram je odhodláno chránit práva spořádaných občanů
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

Převážně analogový dohledový systém města Příbrami budovaný v minulých letech je v dnešní době již zcela nedostatečný. Do nově zbudovaného dohledového centra budou bezdrátovým přenosem dodávány informace z nových kamer s vysokým rozlišením. Po dokončení systému se očekává zvýšení počtu dokázaných a objasněných přestupků či trestných činů a také rychlejší reakce na aktuální dění na území města.

„Vandalské řádění v minulých dnech je jenom dokladem toho, že by město mělo být odhodláno chránit práva spořádaných občanů, a že naše cesta směrem k zásadnímu posílení schopností kamerového systému je správná,“ uvedl v této věci starosta města Příbrami Jindřich Vařeka.

Celá reorganizace a modernizace městského dohledového systému by měla být dokončena v říjnu letošního roku. „Bude to výsledek dvouleté práce, kdy naprostá většina kamer ve městě bude nahrazena novými zařízeními, jejichž rozlišovací schopnosti a schopnosti snímání obrazu za špatných světelných podmínek jsou na té nejvyšší profesionální úrovni,“ vysvětlil dále starosta s tím, že celý tento systém bude v konečné fázi napojen přes dohledové centrum se stálou službou a rovněž k dispečinku státní policie.

„Záznamy pořízené touto nejmodernější technikou budou sloužit městské i státní policii jak při rychlých zásazích, tak při důkazním řízení,“ doplnil.

Předpokládané konečné celkové náklady na vybudování celého systému se odhadují na částku mezi 5 až 6 miliony korun.

Vandalismus v Příbrami: Během jedné noci shořelo 19 kontejnerů na odpad a poničeny byly i tři měřiče rychlosti

V noci z pondělí 24. 7. na úterý 25. 7. 2017 prozatím neznámý žhář zapaloval v Příbrami odpadní kontejnery. Stalo se tak v Jiráskových Sadech, Na Příkopech, v ul. Hradební, Na Rynečku, Na Vyhlídce a v ul. Komenského. "Bylo poškozeno několik plastových i kovových odpadových kontejnerů. Způsobená škoda není v tuto chvíli ještě vyčíslena, ovšem je zřejmé, že došlo k přečinu poškození cizí věci, za který pachateli hrozí až trest odnětí svobody na jeden rok. Policie České republiky v tomto případě zahájila úkony trestního řízení a pátrá po pachateli," uvedl v této věci npor. Michal Volf, vedoucí obvodního oddělení PČR Příbram. Škoda byla předběžně odhadnuta na 55.000 korun.

Ten samý týden došlo také k poškození elektroinstalace u tří měřičů rychlosti, a to v Brodské, Jinecké a Rožmitálské ulici v Příbrami. „Škoda byla předběžně odhadnuta na 50 tisíc korun. Věc řeší obvodní oddělení Příbram jako přečin poškození cizí věci,“ uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Máte-li jakékoliv informace k těmto případům, kontaktujte, prosím, policii prostřednictvím formuláře na webu Bezpečná Příbram www.bezpecnapribram.cz (je-li to možné, uveďte kontakt na Vás, informace ale můžete samozřejmě zaslat také anonymně) nebo přímo Policii České republiky na čísle 158.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…