Město Uherské Hradiště pořizuje nový územní plán

23.07.2017 21:12

Město Uherské Hradiště uspělo v žádosti o dotaci a pořizuje nový územní plán. Důvodem jeho potřebnosti je neustálý vývoj území a životních podmínek.

Město Uherské Hradiště pořizuje nový územní plán
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Výrazným impulsem pro tvorbu nového územního plánu jsou i stále narůstající návrhy občanů na jeho změnu a v neposlední řadě se jedná o veřejný zájem, který vyvolává dynamický ekonomický a sociální rozvoj města Uherské Hradiště. Pořídit územní plán rovněž vyplývá ze zákona 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu.

Na území města Uherské Hradiště existuje v současné době územní plán schválený v roce 2011. Vzhledem k počtu a rozsahu navrhovaných změn bylo usnesením Zastupitelstva města Uherské Hradiště v červnu 2016 schváleno Zadání nového územního plánu. Ovšem důvody pro nový územní plán však vyplývají i z dalších, objektivních veřejných zájmů, jako např. nově vymezených limitů ve využití území, dále aktualizace systémů protipovodňové ochrany, změny v systémech veřejné technické a dopravní infrastruktury, environmentální témata jako slabý pilíř životního prostředí v udržitelném rozvoji, vazby na sousední města spoluvytvářející aglomeraci, zesilující se suburbanizační tendence, nové schválené zásady územního rozvoje apod. Město Uherské Hradiště musí reagovat na "nové výzvy", který přináší dynamický ekonomický a sociální rozvoj města od stávajícího územního plánu a které nový územní plán bude reflektovat.

Velmi důležitá je rovněž úzká spojitost se strategickými dokumenty, především tzv. Strategickým plánem rozvoje města (na období 2007 - 2020), který byl aktualizován v roce 2012, založen na vyváženém rozvoji ekonomických a sociálních aspektů s velkým důrazem na oblast životního prostředí a zohledňuje konkrétní problémy obyvatel města, neziskových organizací a podnikatelských subjektů ve městě.

Územní plán konkretizuje obecnější strategické vize města, čímž nutně dochází jak k jejich zpřesnění, tak stanovení priorit v případě kolize více zájmů. Město Uherské Hradiště se navíc nachází v záplavovém území.

Pořizovaný nový územní plán města Uherské Hradiště je podpořen z fondů EU, konkrétně prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu, kam město úspěšně zažádalo o dotaci. Rozpočet projektu vzešel z veřejné soutěže na 986 tisíc Kč, přičemž právě díky uvedené dotaci bude podíl města z této částky činit pouze 10 %.

Harmonogram celého procesu je nastaven následovně:

usnesení zastupitelstva o pořízení územního plánu                    07.12.2015
usnesení zastupitelstva o schválení zadání územního plánu      13.06.2016
návrh pro společné jednání                                                          30.04.2017
návrh pro veřejné projednání                                                        01.04.2018
návrh po veřejném projednání                                                       31.12.2018
vydání územního plánu                                                                  28.02.2019
nabytí účinnosti                                                                              15.04.2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…