Město Zlín musí přejmenovat šest ulic, požaduje to zákon

17.05.2012 6:30

Město Zlín musí přejmenovat ulice, které mají stejný název. Nařizuje mu to zákon č. 227/2009 Sb. Změna se týká celkem šesti názvů ulic. Zahájení procesu přejmenování už odsouhlasili zastupitelé na svém posledním zasedání, dokončen musí být do konce června.

Město Zlín musí přejmenovat šest ulic, požaduje to zákon
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

"Smyslem přejmenování je dosáhnout toho, aby ve Zlíně měla jeden název pouze jedna ulice. Dosud je tomu tak, že například název Nadhumení mají ulice v Prštném a Mladcové. Což je nově proti smyslu zákona č. 227/2009 Sb.," prohlásil Tomáš Lang, vedoucí odboru kanceláře primátora a člen Komise pro názvosloví a místní orientaci. Dodal, že článek XCVIII výše uvedeného zákona říká, že "Pokud názvy ulic, silnic, náměstí, parků a mostů, jakož i dalších veřejných prostranství v téže obci, čísla popisná či evidenční v téže části obce čísla orientační v téže ulici jsou shodná, obec rozhodne o změně jejich názvu, popřípadě čísel, do 1 roku ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona." Účinnost tohoto zákona nastala 1. července 2011. Název, který je nyní nutné změnit, byl jedné z těchto ulic naposledy přidělen v roce 1999. To, že se na jiném katastrálním území Zlína nacházela ulice se stejným názvem tehdy nevadilo.
 Přejmenovávat se budou ty ulice, ve kterých má nahlášený trvalý pobyt menší počet lidí a kde má svá sídla méně firem než v ulicích se stejnými názvy v jiných částech města. "Důležitou informací je to, že obyvatele ulic, kterým bude změněn název, nebudou platit za výměnu dokladů. Náklady spojené výměnou občanského průkazů a dalších dokumentů uhradí město, pokud tyto úkony bude provádět," uvedla tajemnice magistrátu Helena Eidová.
 Ve Zlíně se budou měnit názvy ulic:

Náves – katastrální území Prštné, k.ú. Mladcová/ nový název v k.ú. Mladcová - Návesní

Nadhumení - k.ú. Prštné, k.ú. Mladcová/ nový název v k.ú. Prštné - Nad Humny

Polní – k.ú. Zlín, k.ú. Malenovice/ nový název v k.ú. Malenovice - Polní I., Polní II.

Potoční - k.ú. Štípa, k.ú. Příluky/ nový název v k.ú. Příluky – prodloužení názvu ulice Želechovická

Smetanova - k.ú. Zlín, k.ú. Malenovice/ nový název v k.ú. Malenovice – B. Smetany

Vysoká - k.ú. Malenovice, k.ú. Zlín, k.ú./ nový název v k.ú. Malenovice – prodloužení názvu ulic Červnová a Slatiny

"Novým pojmenováním ulic se velmi důkladně zabývala Komise pro názvosloví a místní orientaci. Připravila návrh, který bez připomínek schválilo zastupitelstvo města," konstatovala Helena Eidová.

Chystané přejmenování ulic se ve Zlíně dotkne asi 370 obyvatel, 100 fyzických a 20 právnických osob.

Povinnost přejmenovat ulice má nejen Zlín, ale i další města v České republice, například Bohumín nebo Hranice. Na území Zlínského kraje se přejmenování ulic dotkne několika měst. V rámci státu dojde k přejmenování až 740 ulic.

Pokud by k přejmenování ulic nedošlo, hrozily by občanům, kteří v nich bydlí, možné potíže s doručováním písemností, sociálních dávek, důchodů atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…