Městská policie Brno slaví 20 let své existence výstavou

28.02.2012 11:00

V pondělí 27. února 2012 bude v 15 hodin v Křížové chodbě Nové radnice na Dominikánském náměstí zahájena výstava ke 20 letům existence Městské policie Brno. Vernisáže se zúčastní vedení MP Brno i hlavní velitel strážníků a zároveň primátor města Brna Roman Onderka.

Městská policie Brno slaví 20 let své existence výstavou
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

V roce 2012 si brněnská městská policie připomíná 20 let své novodobé historie, která se formálně vzato začala psát 1. ledna 1992, kdy nabyl účinnosti zákon o obecní policii. Město Brno využilo možnosti, kterou mu dával zákon o obcích, a svoji městskou policii si v tomto roce zřizovací vyhláškou založilo.

„V uplynulých 20 letech prošla Městská policie Brno dynamickým vývojem. Přibývalo strážníků, zdokonalovala se jejich příprava, zvyšovala se odbornost a připravenost k plnění náročných úkolů při zajišťování bezpečnosti a pořádku ve městě. Souběžně s tím se vyvíjela technická vybavenost, která jim pomáhala vykonávat tuto veřejnou službu účinně a efektivně,“ uvedl primátor Roman Onderka.

Počátky existence městských strážníků však sahají až do roku 1866. Pro všechny, které historie i současnost strážníků v jihomoravské metropoli zajímá, připravila Městská policie Brno výstavu s názvem „20 let služby veřejnosti“. Návštěvníci v Křížové chodbě zhlédnou dobové fotografie, dokumenty, ale i výstrojní součástky a techniku, kterou používali strážníci v Brně před téměř 150 lety, a tu, kterou používají dnes. Na výstavě bude připravena i ukázka laserové střelnice využívané k odborné přípravě a návštěvníci si ji budou moci sami vyzkoušet. Dále zde bude ke zhlédnutí ukázka fungování pultu centralizované ochrany objektů a lidé si budou moci vyhledat strážníka, který zodpovídá za konkrétní území. Součástí výstavy budou také dvě tematické besedy pro středoškolské studenty a veřejnost. 

Výstava bude veřejnosti přístupná denně od 28. února do 13. března 2012 od 10 do 17 hodin (ve středu od 12 do 17 hodin). Záštitu nad ní převzal primátor města Brna Roman Onderka, partnery výstavy jsou město Brno, Technické muzeum v Brně, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Muzeum Policie ČR a Klub policejní historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…