Mikroregion Nepomucko pomáhá regionu

26.12.2014 16:16

"Pro mladé i staré, pro zdraví i zábavu" a "Informace po ruce" – to jsou názvy našich dvou projektů s dotací převyšující dohromady půl milionu korun, realizovaných v letošním roce v rámci Programu rozvoje venkova díky aktivní činnosti Místní akční skupiny svatého Jana z Nepomuku v našem regionu.

Mikroregion Nepomucko pomáhá regionu
Foto: wikipedia
Popisek: Nepomuk.

V rámci prvního projektu byly pořízeny herní prvky na venkovní hřiště pro Mladý Smolivec (Starý Smolivec, Mladý Smolivec), Třebčice, Mohelnici, Klášter a Spálené Poříčí (Lipnici). Nechybí ani stroje pro dospělé/seniory v případě města Nepomuk. Druhý projekt, zaměřený na vznik či modernizaci stávajících informačních a návštěvnických center v regionu, se pak zaměřil na Nepomuk, Kozlovice, Čmelíny, Měcholupy, Neurazy a Spálené Poříčí, kde byl instalován venkovní informační kiosek. Uspěli jsme také v dvouletém kulturním grantu Plzeňského kraje a realizujeme projekt Pod pěti hvězdami – Svatý Jan Nepomucký, speciální oživené prohlídky města Nepomuk, doplněné podporou výstavy o tomto světci v příštím roce v nadregionálním Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích či koncertem barokní hudby v milečském kostele.
Vydali jsme publikaci Osobnosti Nepomu(c)ka od Karla Barocha a spolu s městem Spálené Poříčí i brožuru Velká válka a naše malé Spálenopoříčsko od Miroslava Tupého. Spolupracovali na řadě regionálních akcí, ať už to byly dvě povedené výstavy ve Spáleném Poříčí v galerii U Červeného kohouta, oblíbené gastronomické "zápolení" Nepomucká hnětýnka, Ondřejovský den, beseda Velká válka a gastronomie s Václavem Malovickým či koncert Jana Rokyty & Solamente Naturali v rámci festivalu 6 týdnů baroka. Účastnili jsme se veletrhu cestovního ruchu ITEP v Plzni či byly opět podporovateli činnosti sborníku Pod Zelenou Horou.

Pomáhali jsme rovněž obcím a dalším organizacím s dotacemi v celkem v 12ti různých dotačních titulech, největšími námi zpracovanými projekty ve spolupráci s dotčenými subjekty a památkáři jsou v roce 2014 „Obnova salla terreny na zámku Zelená Hora“ a „záchrana vzácných soch Lazara Widemanna v Žinkovech“. Součet dotací, které se snažíme dostat do regionu, převýšil v roce 2014 šest milionů korun, což je u Mikroregionu s ročním rozpočtem pouhých 250.000 Kč nevídaný jev. Zajímavým zpestřením pro turisty by měla být aplikace „Skryté příběhy“ pro chytré mobilní telefony, do které jsme zpracovávali náměty všech tras pro jižní Plzeňsko. Spuštěny budou během jara a podrobnosti jistě ještě přineseme. Podpořili jsme také částkou 50. 000, – Kč činnost Místní akční skupiny svatého Jana z Nepomuku.

A co již nyní chystáme pro rok 2015? Především do něj vykročíme s novým předsedou, Václava Kováře nahradil Ing. Jiří Švec, nový starosta města Nepomuk. Pokud vyjdou všechny naše plány na výbornou, těšit se můžete například na druhý díl publikace osobností Nepomu(c)ka a publikaci o šlechtě z regionálních zámků. Rádi bychom dále prostřednictvím dotací realizovali opravy několika pomníků padlých u příležitosti 70. výročí od konce druhé světové války a náhrobků regionálních osobností, zřídili novou Naučnou stezku nebo cyklostezku, pokračovali v oživených prohlídkách města Nepomuku na téma svatý Jan Nepomucký. Požádáno máme také o výraznou dotaci na první červencový prodloužený víkend na zámku Zelená Hora, který má doslova a do písmene svými překvapeními vyrazit návštěvníkům dech. Při této příležitosti bychom se měli dokonce vydat spolu s vámi až do Vídně. Největším naším přáním ale je, aby celá akce v první řadě pomohla zámku Zelená Hora a výtěžek ze vstupného byl věnován do jeho oprav, třeba na spolufinacování obnovy zmíněné salla terreny. Ve spolupráci s městem Nepomuk bychom také rádi zavítali na několik významných veletrhů cestovního ruchu a obnovili činnost portálu www.nepomucko.cz.

Velmi nás také těší, že vzrůstá pozitivní vnímání představitelů členských obcí i veřejnosti k činnosti a fungování našeho Mikroregionu, který navázal na svou předchozí a výbornou aktivní činnost z doby kolem roku 2000. Věříme, že na vavřínech tentokrát již neusneme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nepomuk.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…