Nepomuk: Znovuzrození domu U Tří růží

16.12.2020 11:11

Asi každý, kdo procházel či projížděl poslední dobou Zelenohorskou ulicí, si povšiml změny, ke které došlo na nejsevernějším domě po pravé straně ulice (č. p. 78).

Nepomuk: Znovuzrození domu U Tří růží
Foto: wikipedia
Popisek: Nepomuk.

Nezajímavá až nevzhledná budova s šedivou fasádou, komunistickými jednokřídlými okny a střechou z vlnitého eternitu se proměnila ve výstavný barokní měšťanský dům s mansardovou střechou a kamennými ostěními oken. Málokdo byl schopen odhalit v někdejším vzhledu fasád bohatou minulost objektu, která se díky současné rekonstrukci znovu probudila.

Na místě dnešního domu stávalo nějaké stavení zřejmě již někdy v 16. století. Od poloviny 17. století držela dům rodina Kvadrátů, údaje v městských knihách jsou ovšem jen kusé. Přesnější obraz získáváme až ke konci 18. století. Od roku 1781 vlastnil dům zámecký lékař Bartoloměj Rosenzweig. Ten dům nákladně přestavěl, „ozdobiv ho znakem o třech růžích, považuje se asi za urozence s erbem“. Dějiny domu po většinu 19. století byly vcelku fádní. Byl zde krupařský krám a krejčovství. V roce 1884 vzplanula zdejší stodola, od ní dům i další tři domy v sousedství. Po požáru musel být vztyčen nový krov i některé, ohněm poškozené, stropy. Došlo i na další zásahy – vybourání většiny kamenných okenních ostění a zvětšení oken či výměny dveří v interiéru. Vlastníkem domu byl tehdy kolář Josef Seifried. Ten chtěl roku 1905 budovu dokonce přestavět na patrovou, ale město mu to nepovolilo. Od roku 1925 zde měl knihkupectví a papírnictví Josef Danda. V roce 1975 zakoupili pět let neobývaný dům manželé Váchovi, kteří následně vyměnili pálené tašky za vlnitý eternit a provedli i další době poplatné stavební úpravy, zejména výměnu oken. V této podobě přečkal dům dalších několik desetiletí.

Roku 2007 jej kupují manželé Klausovi, kteří předložili v roce 2015 na stavební úřad záměr na demolici objektu spolu s plány na novostavbu. Tento záměr se ovšem setkal s odmítnutím v městské komisi památkové péče – a to především kvůli zániku historických hodnot obsažených v původním objektu. V domě se totiž dochovalo několik kamenných barokních ostění, v průčelí směrem k náměstí barokní profilovaná římsa a v nároží dokonce ostění gotické, druhotně použité jako armatura. Zkrátka pod nezajímavou fasádou se skrýval barokní poklad – navíc v Zelenohorské ulici, na trase z náměstí k zámku.

Počátkem letošního roku se majitelé odhodlali k záchraně a rekonstrukci objektu. Vzhledem k technickému stavu některých konstrukcí byl zásah nakonec velmi radikální, byly odstraněny prakticky všechny prvky nejen z 20. století, ale bohužel i 19. století. Díky tomu ovšem došlo k obnažení barokního jádra domu. Byly přitom učiněny i některé zajímavé nálezy. Předně se našlo nemalé množství kachlů – zejména velmi zdobné barokní, s motivy růží a čtyř evangelistů – nepochybně z doby Bartoloměje Rosenzweiga. Dále se objevil, pod mladším podhledem, záklopový strop či zaslepené osvětlovací krbečky. Na základě těchto nálezů a dalších průzkumů provedených Národním památkovým ústavem přistoupili majitelé k památkové rehabilitaci vzhledu objektu, kterému se tak začala postupně vracet jeho tvář z konce 18. století. Osazena byla nová žulová okenní ostění, zhotovená dle dochovaného originálu, který byl restaurován. Do ostění byla vložena typická barokní okna, členěná na šest tabulek. Jde o repliky oken z konce 18. století z Rokycan. Restaurována byla i tři barokní dveřní ostění. Profilovaná římsa dochovaná na jižní fasádě byla obnovena i na ostatních stranách. Plochy fasád byly rozčleněny lesénovými rámci a bosovanými nárožími. Nad vstupními dveřmi byl umístěn barokně ztvárněný pískovcový domovní znak se symbolem tří růží. Jméno Rosenzweig lze totiž přeložit do češtiny jako růžová větévka. Výraznou změnu ve vzhledu objektu přinesla i mansardová střecha, krytá pálenými taškami bobrovkami. Krov z 80. let 19. století byl napaden hnilobou a dřevokazným hmyzem, byl proto zhotoven nový, díky čemuž mohla střecha získat tvar typický pro pozdní baroko, který se v Nepomuku dochoval jen na několika objektech.

Půdorys domu byl doplněn do původní rozlohy. V interiéru byly také obnoveny záklopové stropy, v kuchyni se dochovala valená klenba. Dům bude opět obytný a jednotlivé místnosti se vrátí ke svým původním funkcím – v černé kuchyni se bude opět vařit, hlavním prostorem bude světnice. V té budou znovu postavena těžká kachlová kamna. Kachle budou zhotoveny jako repliky nalezených reliktů.

Za domem budou ještě postaveny dvě nové budovy, které z východní strany uzavřou areál domu. Hmotou i půdorysnou stopou budou navazovat na nedávno zaniklé objekty – stodolu a domek e. č. 25. Funkce objektů bude zcela současná, vzhled ale tradiční: stěny z lomového kamene a sedlové střechy kryté bobrovkami – zkrátka takové dvě stodůlky.

Obnova domu č. p. 78, který si dle domovního znamení zaslouží jméno „U Tří růží“, by měla být dokončena do května 2021. Jde o mimořádný příklad restituce historického vzhledu objektu. Východní stranu historické části Zelenohorské ulice dnes díky tomuto zásahu ukončuje dům, jehož výraz připomíná nejslavnější období dějin rodiště sv. Jana Nepomuckého, éru baroka.

Je třeba poznamenat, že objekt není, mimo polohy v historickém jádru města, nijak památkově chráněn. Zvolený postup obnovy tedy záležel především na rozhodnutí vlastníků, kteří akci financovali zcela z vlastních prostředků. Jedná se tak o úctyhodný počin hodný následování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…