Mladá Boleslav: Azylový dům pro matky s dětmi nejvíce potřebuje obyčejné věci

13.08.2015 13:32

Azylový dům pro matky s dětmi v Mladé Boleslavi dnes nabízí bydlení jedenácti ženám. Z tohoto počtu pochází polovina klientek přímo z Mladé Boleslavi.

Mladá Boleslav: Azylový dům pro matky s dětmi nejvíce potřebuje obyčejné věci
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

V hlavní budově v Čejetičkách se nacházejí společné prostory na praní prádla, společenská místnost, kuchyně a především jednotlivé pokoje pro matky s dětmi. Na zahradě se nachází přízemní domek, kde je byt pro jednu klientku s celou rodinou, tedy partnerem a dětmi, školka a místnost s počítači. „Tato klientka ale musí projít běžným azylovým domem a musí mít práci,“ dodává vedoucí azylového domu Pavlína Radlová. Na fungování azylového domu se přišel podívat osobně i náměstek primátora pro sociální oblast Michal Kopal. „Velmi mne překvapilo, že na čekací listině je dalších čtyřicet žen, které tuto službu potřebují. Pro mne je to jasný signál, že je správně, když město Mladá Boleslav tento azylový dům podporuje ze svého rozpočtu,“ řekl náměstek primátora Michal Kopal.

Město Mladá Boleslav má v letošním rozpočtu vyčleněnou částku 200 tisíc korun.

Azylový dům dnes nabízí především ubytování po matky s nezletilými dětmi a těhotným ženám maximálně na jeden rok. Průměrná délka pobytu je přitom cca 10 měsíců. Dále poskytují pomoc při zajištění stravy (poskytnutí zázemí a podmínek k přípravě stravy), pomoc při uplatňování práv nebo sociálně právní poradenství a asistenci na úřadech. V azylovém domě se také nachází takzvaný pokoj okamžité potřeby – tedy krizový pokoj pro matku s dětmi na pět dní zdarma. „Během těchto pěti dnů se snažíme najít jiné vhodné bydlení a snažíme se pomoci klientce vyřešit její situaci. Po uplynutí pětidenní lhůty v případě volného místa zůstává v našem azylovém domě, nebo hledáme jinou alternativu,“ dodává Pavlína Radlová. V areálu azylového domu je také školka pro místní děti. To klientkám zajistí, aby se postavily na vlastní nohy a především si našly práci a staly se tak soběstačné. S hledáním práce to mají ale klientky komplikované: ve většině případů mají malé děti nebo se setkávají s rasovými předsudky.

Pomožte azylovému domu

Azylový dům pro matky s dětmi uvítá jakoukoliv pomoc: nejvíce přebují zcela běžné věci, jako jsou příbory, nádobí ale také nábytek nebo povlečení. Rádi zde jsou i za použitý nábytek (postele, skříně), protože zde žije velké množství malých dětí. Užitek najdou i dětské postýlky, použité kočárky, oblečení pro miminka a malé děti. Neztratí se ani hračky. V azylovém domě mají nyní v horkých dnech maminky jeden sen – nad pískoviště pro malé děti by si přály slunečník, aby na děti nesvítilo slunce.

Více o azylovém domě také najdete na http://www.r-mosty.cz/azyl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…