Mladá Boleslav: Gymnazisté pátrají po obrazech, ztracených před sto lety

02.01.2024 7:17 | Tisková zpráva

Gymnázium Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi spustilo pátrání po trojici obrazů, které před více než sto lety zdobily někdejší kapli v jeho budově. Po několik desítek let byl jedinou stopou po malbách prázdný štukový rám v čele školní auly, počet ani podobu děl nikdo neznal.

Mladá Boleslav: Gymnazisté pátrají po obrazech, ztracených před sto lety
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Historikovi a učiteli gymnázia Ladislavu Futterovi se ale v archivních fondech podařilo dohledat podobu ztracených obrazů. Studenti a vyučující se teď proto snaží dopátrat, kde malby skončily, v kampani HledameObrazy.cz (ZDE).

obrazy

(zdroj: Státní okresní archiv Mladá Boleslav)

„Obrazy byly celkem tři: Zvěstování Panny Marie, Svatý Václav poprvé přistupuje ku svatému přijímání a Svatý Vojtěch se modlí za svou vlast. Malby objednal a také sám zaplatil katecheta Václav Davídek, jejich autorem byl akademický malíř a tvůrce mozaik Viktor Foerster,“ vysvětluje Ladislav Futtera. V roce 1921 byla ale kaple tehdejší státní reálky odsvěcena a přeměněna na aulu. Obrazy byly svěšeny a jejich stopy ve školních kronikách mizí. „Možná byly prodány, možná darovány a možná bohužel vyhozeny,“ dodává Futtera k jejich dalšímu osudu.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43745 lidí

Podobu obrazů se podařilo znovu odhalit díky letošním oslavám 120 let budovy. Ladislav Futtera v jejich rámci připravoval odbornou publikaci a práce ho přivedla mimo jiné do dosud neprobádaného fondu bývalé státní reálky, pro níž neobarokní budova v mladoboleslavské Palackého ulici vznikla. Gymnázium, jehož vlastní historie sahá až do roku 1688, zde sídlí od vlny reforem a slučování škol ve 40. letech dvacátého století.

Gymnazisté věří, že obrazy se do současnosti dochovaly. „Václav Davídek v době rušení školní kaple ještě žil a působil v Praze,“ uvádí pedagog gymnázia Michal Bělka. „Obrazy mohly skončit kdekoli – v galerii nebo muzejním depozitáři, v soukromé sbírce nebo ve kterémkoli kostele, klášteře či kapli.“ To však zároveň znamená, že záběr pátrací akce je nesmírně široký. Studenti ze semináře multimediální tvorby se proto obrátili na širokou veřejnost v kampani, kterou spouští mezi svátky:

  1. HledameObrazy.cz – web pátrací kampaně (ZDE)
  2. Video s informacemi o kampani a obrazech – instagramová verze ZDE, Facebook ZDE, video ke stažení z Google Drive ZDE
  3. snímky obrazů a jejich někdejšího umístění ve školní kapli přikládáme

Za prvních 20 hodin od zveřejnění zhlédlo video více než pět tisíc uživatelů a autoři kampaně si cení jakékoli podpory v šíření povědomí o zmizelých obrazech mezi veřejností. Pokud vás naše pátrání zaujalo, budeme rádi, když ho ve svém zpravodajství zmíníte. V případě jakýchkoli doplňujících otázek nás neváhejte kontaktovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

7:17 Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

Profesionální hasiči z litoměřické stanice a pracovníci technických služeb města vytáhli nefunkční č…