Mladá Boleslav: Na životní prostředí využije ITI přes 255 milionů korun

17.12.2023 20:34 | Tisková zpráva

Mladoboleslavští zastupitelé na svém závěrečném jednání tohoto roku schválili programový rámec Operačního programu životní prostředí (OPŽP), v rámci kterého plánuje ITI Mladá Boleslav využít přes 255 milionů korun na projekty zaměřené na odpadové hospodářství a budování modrozelené infrastruktury. Nyní ještě seznam projektů posoudí Ministerstvo životního prostředí ČR, aby následně mohla začít realizace jednotlivých investic.

Mladá Boleslav: Na životní prostředí využije ITI přes 255 milionů korun
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Programový rámec OPŽP už dříve projednal Řídicí výbor ITI a rada města. Nyní jej schválili také zastupitelé.   

Mezi uvažovanými projekty je rozšíření bioplynové stanice v Plazích, vybudování sběrného dvora, vznik dalších podzemních kontejnerů na tříděný odpad, vytvoření vodních prvků ve veřejném prostoru a úprava vodních ploch v okolí řeky Jizery.   

„V tuto chvíli jsme jednou ze dvou aglomerací, které přes Operační program životní prostředí dokázaly vyjednat peníze na odpadové hospodářství. Podařilo se nám to díky naší bioplynové stanici a jejímu komplexnímu procesu zpracování. Právě s využitím těchto prostředků budeme moci bioplynku rozšířit. V budoucnu tam chceme zpracovávat veškerý komunální odpad z Mladé Boleslavi a okolí a pevnou složku poté přeměnit v energii pro mladoboleslavské domácnosti. Je to poměrně ambiciózní cíl, o který budeme usilovat,“ řekl první náměstek primátora Jiří Bouška na tiskové konferenci.   

V průběhu kalendářního roku již došlo ke schválení programových rámců Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a Operačního programu Doprava (OPD). Operační program životní prostředí (OPŽP) je tedy dalším z nich.  Mladoboleslavská aglomerace je jednou ze třinácti území, která mohou čerpat finanční podporu ze zmíněných Integrovaných teritoriálních investic (ITI) v období do roku 2027. V součtu všech operačních programů se jedná o částku přesahující 1,2 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

10:23 Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

Statutární město Zlín realizovalo za poslední období řadu nepopulárních ekonomických kroků, které za…