Mladá Boleslav: V letech 2017 a 2018 přibyde ve městě dalších 9 km cyklostezek

19.06.2017 9:17

Během roku 2017 a 2018 přibyde v Mladé Boleslavi dalších devět kilometrů cyklostezek, z nichž většinu město postaví s pomocí evropských dotací.

Mladá Boleslav: V letech 2017 a 2018 přibyde ve městě dalších 9 km cyklostezek
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

V současné době se některé cyklostezky již dokončují, další začínají nebo probíhá výběrové řízení na dodavatele. Jak řekl náměstek primátora Jiří Bouška, do konečné fáze se tak dostává dlouhodobá příprava sítě páteřních cyklostezek ve městě, na které navazují další úseky směrem z města.

V současné době vrcholí výstavba zhruba kilometr dlouhé cyklostezky na Řepov, jenž vede i přes Klenici díky unikátní zvedací lávce, která splní nároky Povodí Labe na “stoletou vodu”. Lávka je dílem elitního českého architekta Martina Rajniše. Tato trasa má být hotová do prázdnin (viz fotopříloha). V Řepově na ni naváže další trasa příští rok.

V opačném směru do města, tedy od kruhového objezdu u D 10 podél Jičínské ulice, má navázat cyklostezka s chodníkem až k Rozvoji. Město chystá také propojení od Jičínské za Baumaxem s návazností na cyklostezku podél severovýchodní tangenty.

V tomto týdnu se začíná se stavět cyklostezku v Havlíčkově ulici - od křižovatky U Stadionu po křižovatku se silnicí I/38, na kterou příští rok navážou Kosmonosy. Hotový je už cyklochodník pod Borkem až do horní části Debře.

Letos je také v plánu dokončit úsek od horní části náměstí Republiky, kolem obchodní akademie, až k infocentru. Tyto práce začnou na prahu léta. Další cyklostezku s chodníkem město vybuduje v rámci již probíhající revitalizace Erbenovy ulice mezi 7. ZŠ a Havlíčkovou ulicí. Dokončují se také chodníky a cyklostezky v ulici Jana Palacha.

Ve spolupráci s automobilkou Škoda Auto řeší město cyklostezku mezi dálnicí D10 a automobilkou, tak aby se dalo po cyklostezce projet po obvodu celého areálu společnosti. Zároveň by se zajistil jednodušší průjezd a průchod do východní průmyslové zóny v Plazech.

Město chce také vyřešit potřebné úseky v rámci projektu Greenway Jizera, od Ptácké ulice podél Nádražní ulice do Čejetiček a dále také úsek od čistírny odpadních vod v Podlázkách až k Česaně.

Díky spolupráci se Škoda Auto jsou také po městě rozmisťovány stojany na kola u důležitých mladoboleslavských institucí.

Nejvýstižněji situaci dokládá přiložená mapa, která naznačuje, jak by se cyklostezky v mladoboleslavských ulicích a okolí měly propojit. Úseky, které jsou právě ve výstavbě nebo vzniknou do příštího roku, jsou vyznačené zelenou barvou. Modrá ukazuje další plány v celkové délce přes šest kilometrů. A na červených trasách, které obsahují i dálkové cyklotrasy, se můžete pohybovat už dnes.

"Cyklostezky mají sloužit jako alternativa automobilové dopravy, k bezpečné přepravě po městě, nikoliv k závodění. Přejeme si, aby se lidé bezproblémově dostali do obchodu, do zaměstnání, na koupaliště nebo prostě jen do parku na zmrzlinu. Mladá Boleslav patří k městům, kde je největší počet aut v průměru na jednoho obyvatele v ČR. Dlouhodobě se snažíme koncepčně řešit další možnosti pro lidi, kteří nechtějí trávit čas v kolonách a hledáním parkovacích míst. Alternativy nejsou finančně jednoduchou záležitostí, ale myslím, že se nám je daří postupně, systematicky řešit," řekl náměstek Bouška. Díky 700 milionům korun dotací, které se městu podařilo získatv rámci IPU z evropských fondů, je možné do roku 2022 vybudovat 14,4 kilometru cyklostezek v Mladé Boleslavi a okolí. Dotace pokryjí až 90 procent, zbývajících deset procent uhradí město.

Primátor Raduan Nwelati i náměstek primátora Jiří Bouška zdůraznili velkou práci řady lidí na tomto velkém úkolu, včetně radního Miloslava Neumana, pracovníků odboru stavebního a rozvoje města, odboru dopravy i dalších zaměstnanců úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…